Saturday, May 22, 2010

memenuhi jemputan, tak harap balasan pun

musim cuti sekolah bakal bermula lagi. macam biasa, musim kahwin akan tetap bermula juga la.. kad undangan kawin jangan cakapla bertimbun kat umah tu. cuma nak pergi atau tak je. hehe.

sebab banyak sangat yang luar KL. Luar KL= keluar banyak duit. hahaha.

ada juga kawan yang aku tolong siapkan barang goodie nya.

ada gak orang bertanya, ko rasa kawan yang ko tolong tu akan datang ke time ko bertunang atau kawin nanti?

aku jawab, tak rasa dia akan datang. sebab tak rasa dia akan keluar dari KL.

bukan nak merajuk atau menyindir, tapi biar on fact la. tak mengharap pun kengkawan yang aku tolong dan datang time kahwin akan datang juga ke majlis aku. its ok. aku tak kisah pun. bagi aku, cukupla hari bahagia aku wajib ada adik-adik aku dan keluarga aku. itu yang terbaik. dan sudah cukup. tukang bagi goodie, cousin aku ramai. kami kamceng. tak perlu risau. tak perlu susah panggil kawan aku ke jerantut tolong aku buat persiapan.

cuma yang aku (dan kawan lain) agak sedih bila mak nya cakap, ala kalau dah ada anak, takkan la datang jauh-jauh. suka hatila makcik. anak ko, cucu ko. tak heran pun.

bagi aku, bila dah kahwin ni, masing-masing akan bagi full attention pada keluarga. jadi, mestilah tidak akan kesah pada kengkawan yang belum berkahwin dan akan kahwin nanti. thats fact. sedangkan tengah bercinta pun dah tak hirau kawan. adalah aku jumpa seorang dua. yang masih utuh mengekalkan friendship biarpun dah berkahwin. congrats! keep your friendship grows.

Saturday, May 1, 2010

jodoh dan maut

Hai hidup. Hidup macam roda. Betul? Sekejap kita dibawah, kena gelek, sejak kita diatas, diagungkan. Hidup lagi best kalau sudah berkeluarga, bersuami. Betul? Maybe yes. Maybe no. tak semua yang berkeluarga gembira.


Kahwin satu perjudian? Sesetngah cakap, ya. Sebab tak tau apa nasib selepas kahwin nanti. Dapat suami jahat ke. Dapat isteri pemalas ke. Bagi aku, lelaki tak perlu risau (kot). Kalau hati tak suka, kamu boleh ceraikan. Perempuan? Untung dapat suami ringan tulang dan memahami. Tak untung? Sakit jiwa dapat suami baran dan cemburu buta. Sakitnya jiwa tahu peranga sebenar hanya selepas kawin. Walau kenal 10 tahun pun, mesti totally berlainan bila sudah hidup sekatil sebantal. Amsa tula, banyak sungguh perangai yang tersembunyi, tersorok keluar mencanak-canak. Hai.


Jodoh dan ajal ditangan Tuhan. Ditangan Allah. Walau sudah berusaha untuk kahwin dengan si dia, bergolok bergadai, tapi bila Allah kata, bukan jodohmu, done. Walau si ibu siang malam berdoa anak kahwin cepat, tapi bila Allah dah decide, bukan masanya lagi anakmu itu berkahwin, done. Doa ibu mujarab. insyaAllah mak, apa yang mak doakan itu akan termakbul bila sudah sampai masanya. Oh, kalaulah boleh ku khabarkan sebegitu rupa pada bonda tercinta. Siapa tak mahu bersuami dengan insane yang kita sayang. Saya mahu. Siapa yang tak mahu fulfill hasrat bonda dan juga nenda, lagi-lagi bila kedudukan saya sebagai cucu sulung.. mohon Allah perkenankan hasrat bonda..