Saturday, December 31, 2011

2011 yang blessed

Assalamualaikum.
Blessed.
Word untuk 2011.
Tahun yang banyak ujian, tapi tersimpan hikmah yang tak ternilai.
Rezeki datang tak disangka-sangka. Rezeki orang mahu mendirikan masjid, insya Allah. Sungguh terharu.
Moga tahun 2012 membuka lembaran yang lagi luas. Amin.
Hari terakhir 2011 di rumah bakal family. Melawat FMIL baru balik dari aussie. N yeay, dapat handbag you! N makan lobster baik punya dari aussie. Hik hik.
Melayan bakal anak buah main game kat henpon. Terharu bila si jantan kenit sanggup nak temankan auntie anis nya tido kat umah. Huhu. Penat pulak en.tunang pujuk dia bawak balik. Haru betul.. Huhu.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, December 30, 2011

Pelamin nikah



Sedang pening kepala tentang pelamin nikah.
Ermm.. Since planning nya hanya akad nikah dulu, majlis kemudian, terpikir nak ada pelamin nikah atau tak.
Tanya mak, mak kat tak perlu sebab baik buat majlis terus. Tapi nak la jugak tempat untuk bergambar. Kan? Kan?
Cumanya, posisi umah tak berapa seswai. Kat sini, jurunikahnya mahukan pengantin lelaki duduk menghadap kiblat ketika akad nikah.
Umah saya plak kiblatnya hadap hall utama. Jadi mana nak letak pelamin? Isk...
Hajat hati, dapat diy pelamin nikah macam yang kat atas tu... Simple je. Kan? Kan?
Kalau pilih yang last to over tak?
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, December 29, 2011

1000 muffin


Assalamualaikum.
Masih terasa sengal badan mengerjakan 1000 biji muffin untuk goodie bag ain. Semuanya perasa vanilla ditabur colorful rice balls.
1000 pet muffin.
20 pack 500gram tepung muffin vanilla dari bake with yen.
80 biji telur.
3 liter minyak.
3 liter air.
3 oven pembakar.
5 jam operasi.
6 orang tenaga buruh dibayar makan muffin. Hehe.
Total kos bahan mentah hanya rm 200. jimat dekat rm800.
Alhamdullilah. Muffin jadi rebutan. Tapi penat.. Huhu..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, December 28, 2011

Baju Nikah Idaman

Baju nikah idaman. Heh. Idaman la sangat...
Takde la impian baju nikah berbagai gaya atau rekaan sendiri. Confirm jadi buruk nanti..disaster.
Tapi color impian harus putih suci. Ibaratnya kami mahu hidup baru lupakan kisah dan sejarah lama sekepas nikah. Fresh start. New sheet.
Pilihan saya baju kurung moden dengan kain payung sahaja. Ain pun ambik design ni.. Bezanya dia warna kuning.. Cantik kan? Kan?
Published with Blogger-droid v1.7.4

Tuesday, December 27, 2011

Ain: Pelamin

kerusi baru ok.. masih wrapped lagi.






yah... mari kerjakan pelamin!

pelamin di waktu malam akad nikah. yiputta, kan?
-- yiputta means cantik.





The Pelamin. by Butik Ratu Sehari, Jerantut. Ain request pelamin ni khas since the owner tu kan ex-pakcik yang honor untuk buat pelamin baru untuk ain.




for us, pelamin ni gorjes. simple tapi sweet. kena dengan rumah kami.

Doa

Assalamualaikum


kembali bekerja semula! penat juga hujung minggu. bawa family berjalan dan ke Merlimau hantar adik.


pasal Doa, alhamdulillah. Allah Maha Besar. Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya. ingat saya pernah cakap mak saya freak out pasal hal akad dulu, majlis kemudian?

ramai suruh saya slow talk dengan mak. saya diam dulu. tapi dalam diam, saya sungguh2 mohon mak saya dan entire family, makcik, aicik both grandmothers, lembut hati.

dan, yeay. mereka setuju. happy:). sekarang cuma tunggu keputusan seorang lagi orang penting. MIL; masih di Aussie. mohon dia tidak freak out. dan mohon lembutkan hatinya.

kalau semua berjalan lancar, tarikh kelahiran nabi menjadi pilihan kami.

doakan kami. :)

Monday, December 26, 2011

Perihal Spanx


Masa ain nak kawin lagi dua minggu kami tercari-cari spanx yg boleh dapat secepat mungkin.
As semua tahu, kat dunia nlogger ni ada dua je yang fames. Yang satu dah full. Yang lagi satu kata boleh dpat 13.12 if saya bayar full pada 8.12. Saya mohon dia confirmkan betul- betul sebab ini hal duit dan wedding. Dia kata boleh. Saya minta saiz m sb dia kata ain tu blh pakai m.
Okey. Saya bayar penuh. Sebab memang percaya akan dapat 13.12.
On 13.12, saya emel tanya. Dia kata akan sampai kat dia pada 15.12. Dan akan sampai kat saya padaa 17.12.What? Ain nikah 16.12 di jerantut. Dan kami akan balik kg 14.12. Saya dah gelabah. Nak marah, saya kenangkan dah banyak b2b ambik dengan dia.
Pastu emel n keep emel. Dia kata ada saiz L. Pas fikir2. Saya amek je la saiz L tu since ain pun besar sikit orangnya. Saya amek sendiri di ofisnya.. Haih. Tak pela. Asalkan ada.
Tapi... Since ain dah kurus sebab sempat diet lagi, saiz L tu mcm tak fit enough. Tapi ok je la kot... Cuma kalau dapat fitter, the better.
Kat sini both side salah. Salah kami last minute order. Salah tokey jugak sebab tak menepati kata yang diberi...
Well, baru2 ni ada jumpa dalam AVON. macam spanx jugak. Tapi lagi murah. Wanna try?
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, December 23, 2011

borang nikah; mohon bantuan

Assalamualaikum kawan kawan.
Ada persoalan sikit. Almaklumlah. Tak da pengalaman berkahwin
Ok.
Tunang saya alamat nya di mykad, alamat Kl. No tgh2 tu pun 14- kl maknanya. Tapi sekarang dia menetap di selangor denan keluarganya. Dan ingin menikahi saya, orang Pahang..
Jadi, jadi, jadi....
Borang manakah yg perlu digunakan.?
JAIS. Atau JAIWP? Ke JAIP?
confuse kami...
TOLONG KAMI.

Published with Blogger-droid v1.7.4

Ain: Bunga Telur a.k.a Bunga Pahar


Bunga Telur a.k.a Bunga Pahar yang saya sempat kerjakan untuk Ain. hasilnya? semua keep asking siapa buat. hahaha. bahagia..
siap dapat tempahan, bermacam color lagi. adoyai. orang tua-tua cakap, cantiknya bunga telur. dah kembali zaman kita ye, gayanya.

Tuesday, December 20, 2011

Ain: Bilik Pengantin


The Bilik Pengantin. sesungguhnya bilik asal ni sangat sadis. haha. bilik parents kami. yang digunakan sejak dari Ema umur 1 tahun, sekarang dah 21 tahun.
bilik dicat semula dari putih ke peach. apahal peach? itu the only adik lelaki kami punya taste. haih.
katil satu set beli baru cost RM899 sekali dengan tilam. Langsir belakang tempah di Nilai 3, cost rm700. Bunga atas kepala langsir, tepi langsir, our makcik punya angkara. bebola bunga tu pun makcik punya angkara. haha.
Set cadar, mak beli cost rm350. her selera. hehe. jurai-jurai putih tu rm30 kot, boleh beli kat kamdar. panjang. boleh la muat satu dinding bilik sekangkang kera ni. hehe.
overall, pengantin puas hati. saya pun suka, eh apahal kakak pengantin kena suka? sebab pengantin akan tanya saya dulu. along suka, ain pun suka lah.

Monday, December 19, 2011

Ain: Sis's wedding






16.12.2011. My liltle sis selamat dinikakan oleh ayahanda tercinta sendiri. honestly kami freak aout ayahanda yang akan berkali-kali lafaz. tapi sungguh amazing, ayahanda dan new member, Rauf both of them cuma sekali lafaz. sentak sekejap bila di sahkan; adik aku dah kahwin. bergenang air mata. sekejap je. nanti habis make up DIY i ok. hak hak.




ada banyak gambar nak upload n nak cite. do's and dont's. tapi nanti la ek. skang nak berehat selepas ke merlimau hantar adik daftar belajar. :)

Friday, December 9, 2011

bridemaid attire


Ni baju bridemaid a.k.a baju family utk majlis nikah adik jumaat depan (16.12).
Baju ni plain sangat. Jadi saya jahitkan manik dan sedikit labuci buat penaik seri di hujung lengan. Baju saya dan mak dah siap. Gigih siapkan tadi sementara menunggu tunang datang jemput dari kerja. Haihhh.. Hari jumaat memah meletihkan dan menjem kan.
Baju ema belum siap. Huhu. Kena buat next week hari senin sebab esok dan ahad nak pergi Team Building. So happy nak enjoy2 kat Lumut secara percuma.. Annyong!
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, December 7, 2011

Hasilnya..

Hari ahad pagi cuba-cubalah ckp kt mak pasal hal nikah dulu tu.
Hasilnya?
Tak memberangsangkan pun.
Alasan?
Tak lawa la. Nanti dh pregnant la.
Tetiba sentap pulak sbb macam tak hiraukan keselamatan saya. Isk.
Taulah tengah sebok dengan prep untuk adik kawin. Tapi, tapi hal saya pun berat juga.. Ironik, bila saya tak berapa nak kahwin mak duk suh kahwin. Bila nak kahwin mak suh tunggu dulu.
Tak cukup mak, saya ngadu kat ayah. Hehe anak kesayangan.. So, dorang akan berbincang.
Dan semalam mak suh cari borang nikah. Haha... Mak kata leceh sebab kena ambik kat jaip, hiv n bla bla. Haih. Rupanya ada kat tnet je sume borang tu. Hahaha~ ketawa jahat.
Okey. Back to waras. Betul ke decision ni? Tak rasa menyesal ke nanti.?
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, December 4, 2011

Nikah dulu.. majlis kemudian. apa pendapat korang?

Assalamualaikum....


Sooooooooooo sorry for long idle. huhu. macamlah ada yang tertunggu-tunggu. hehe


Gila tajuk agak panjang. tapi really seeking for advice B2B lain.. tapi kena ada mukadimah dulu okey..


2 december 2012, pukul 3.30 pagi berlaku satu tragedi yang menggeletarkan lutut saya, housemate dan seisi keluarga saya dan FFIL. scarynya bila kita experience sendiri ada cubaan pecah rumah. yang memisahkan hanya sekeping pintu kayu yang tunggu masa untuk di berjaya pecahkan. kuatkan hati saya ambik kayu dan sergah perompak tersebut. semua orang cakap, jangan lah berani sangat. saya tak berani sangat. sebab saya lagi takut perompak tu masuk dengan bawak parang apa-apakan saya dan housemate. itu lagi trauma.

dengan layanan Polis macam haaaaaaaiiiiih. buat macam pecah rumah tu perkara biasa. yang tak biasa, kalau saya ditemui mati dibunuh, kot. sangat nasib baik en tunang ada di rumah FMIL. dia datang temankan kami selepas kejadian sebab kunci rumah hilang satu set. dia yang tukarkan tombol pintu dan segala padlock. buat lagi extra report ke IPD shah alam atas 'layanan' kurang ajar dari Sarjan yang seharusnya datang buat siasatan dan menyindir saya dengan sewenangnya. mengalir air mata bila sarjan tu cakap sesedap rasa. agaknya kalau anak perempuan dia yang kena, mahu dia cari sampai ke lubang cacing.


ekoran kejadian tu, en tunang berkira-kira mahu bernikah dulu. secepat mungkin. dan majlisnya ditangguhkan sampai prepration siap; mungkin 2 atau 3 bulan selepas akad. tapi saya kena berbincang dengan keluarga saya. iye, bukan mudah untuk mengadakan majlis nikah tetiba. mesti berbagai umpatan bakal di dengar.

erm.. kalau orang lain letak guestbook, saya kena letak disclaimer berbunyi:

This akad nikah was held not because of the baby boom, khalwat or whatever something bad between the bride and groom. its for the bride safey.

hahaha.. kena pelangkung ngan mak ada kot.

seriously, apa pendapat korang dalam hal ni?

Thursday, November 24, 2011

presenting...

Tadaaaaa.. The arrivals of photobook from Pixajoy. Serius suka gila dgn perkhidnatan dorang ni. Kualiti superb... Please Groupon buatlah lagi murah2 untuk Pixajoy.. Huhu..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, November 23, 2011

Mashmellow oh marshmellow murah

See mashmellow in the box? Sweet tak? Comel tak. Rasa nk baring je atas mashmellow2 ni.
Selamat sampai khamis lepas. Selamat juga di pack hari sabtunya. Kejang gak la tangan nk buat 800 pack. Huhu. Sampai rasa, alahai sabtu cepatbya berlalu...
Masmellow ni saya rasa saya dapat paling murah kat internet. RM30 se kilo. Murah tak? Murah kan. Kan? Kan? Ada sesapa jumpa yang kagi murah sila bgtau ok. Boleh order kalau lg murah. Huhu.. Mostly saya jumpa rm35 per kg.. Nak contact?.. Puan Yusniza, 019 6589729. Sgt baik dan prihatin orangnya...
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, November 20, 2011

Photobook - Ours

Ingat lagi entry pasal Photobook ni?

Well, well, well, saya sempat rembat 2 Groupon untuk Holiday Family dan walla, tentang Ours: E-day and R-day. saya dapat RM78 instead of RM155, untuk setiap Photobook.

Delivery date expect on 25th Nov. cant wait for it!!

Pixajoy ni boleh share juga. so, saya sharekan link Mye-flip Photobook ye. kalau rajin, jengahlah. :)

Thursday, November 17, 2011

Design ur Own Tshirt

Assalamualaikum



ehem.. suka couple shirt tak? or design shirt sama dengan si dia? eh, ayat skema.. hikhik.



nah, ada promotion dari Groupon! Klik sini okey..


Tunang i tak suka couple shirt ni. so tak dapat den nak buat roantik -romantik dia dia. isk.

Tuesday, November 15, 2011

Checklist

Since my big day jauh lagi and our family tgh berhempas pulas (ganas gila description) menyetelkan hal wedding adik, let me menyebuk gak buat checklist. Huhu
Seratus bunga telur - done!
Tampal tq speech kt yassin utk nikah favors- done!
Pack nikah favors- done!
Sesi tampal tq tag utk non vip- done!
Amek kad, lipat kad n edar kad- done!
Bawak brg2 bekas telur blk kg- done!
Beli cadar weds, sewa rumah, beli barang rumah- all done
Brg hantaran pun done!
Apa yg belum kakak dia done kn?
Oh, masih menunggu ketibaan marshmellow sebnyk 11kg sampai. Dah smpai nnt bolehlah pack2 kan. Barulah boleh tmbah satu lagi done. Hehe
Sedihnya kot adik dah nk kawin. Nanti dah kureng sket nk gossip xoxo. Huhu. Dah susahler nk dtg merempat kt umah.. Isk2. Time i nanti mcm manalah nak prepared. Tinggal adik yg sorang lagi tu la jadi mangsanya.. Huhu

Published with Blogger-droid v1.7.4

Color Theme

Color theme untuk hari besar adalah HIJAU.


Dari zaman muda remaja memang selalu berangan color hijau. Tapi berubah-rubah. Kadang-kadang suka pink, then suka purple.


Tak pernah bayangkan pakai biru. Sebab memang tak suka biru. Alih-alih, bertunang pakai color biru. J


Pernah berangan nak pakai color purple sebab sangat cantik dan Nampak mewah.


Tapi, tapi, tapi, adik saya dah rembat dulu. Empat color sekali dia rembat, okey. Nikah dia pakai color kuning, resepsi color pink + purple dan rumah lelaki color hijau. Aduhai. Sabar je la.


Saya memang TAK SUKA kuning. Jadi, out it go. Tunang kata, pakailah biru. Ye, saya tahu saya cantik dalam color biru bertunang hari tu, tapi takkan color yang sama kan.


Jadi, saya pilih HIJAU.


Sweet tak? Suka hijau soft ni. Manis. Sweet.


Baju Nikah adalah sesuci putih dan temanya juga hijau putih. Baju resepsi belum pikir. Mugkin hijau juga. Jadi hulk Hogan. Heheh.


Hari resepsi, juga Hijau. Saya hanya mahu hijau. Hijau berbagai hijau.

Monday, November 14, 2011

Review: Budget Majlis Pertunangan

Ada juga orang Tanya budget majlis Pertunangan saya. Saya share kan unuk mereka yang sedang merangka-rangka untuk bertunang ye.


Saya siap ada buku khas untuk detailed out all the expenses. Dan juga simpan segala resit. Takut ada yang terlebih budget.



Mari tengok;


Makan masak sendiri dengan lauk ikan patin, ayam berempah, nanas ikan masin dan ulam. Kos dalam rm400.


Khemah – rm180 sekali kipas, kerusi dan meja.


Pakej untuk mini pelamin, make up dan gambar + cd+photobook – rm800


Outfit + veil – rm300


Hantaran + barang hiasan – lebih kurang rm1000


Goodies (muffin+potpori +beg kertas) – rm160


Total = RM2840


Alhamdulillah, tak la banyak sangat habisnya. Saya kalau boleh sehabis mungkin tak nak pakai duit orang tua. Sebab rasa, cukuplah selama saya dibesarkan, ke sekolah asrama, belajar Universiti, mak ayah saya bertungkus lumus belanja saya segala benda. Untuk pertunangan dan perkahwinan, saya tak mahu bebankan mereka lagi.


Dan Alhamdulillah, Allah permudahkan saya untuk pakai duit saya semuanya. Allah murahkan rezeki di bahagian makanan sebab orang jual ikan patin bagi harga sangat murah siapa bagi extra lagi.



Budget ni untuk orang yang kedekut macam saya. Haha. Saya berkira sikit bab-bab menghabiskan duit. Sebab bukan senang nak kerja siang malam dapat duit. Kemudian laburkan pada benda yang hanya saya guna satu hari sahaja.


Sebagai contoh, fresh flowers. Mula-mula hajat hati bila tengok B2B lain dengan fresh flowers, memang nak sangat. Bila pikir pro and con, saya prefer bunga fake sahaja. Boleh guna untuk hiasan rumah. Macam hand bouquet saya, mak saya dah buat hiasan meja pun sekarang. Berbunga hati tengok tiap kali balik kampung.


Baju tunang pun kalau nak yang siap berlace dan kerawang, better sewa je. Sewa rm150, beli +buat dah makan rm800. Sebab saya pasti, korang takkan nak pakai pergi kerja atau majlis kahwin dengan baju berlace pula. Kalah pula pengantin nanti. Hehe.


Tapi, tapi kan. Terpulang la pada selera masing-masing. Ini pendapat dan pengalaman saya je. Saya edisi pengantin budget. Hehe.

Sunday, November 13, 2011

Hunting DIY's stuff

Akhirnya siap juga bunga telur untuk pahar ain ni. Dapat seratus. Puas hati. Pedih juga jari memegang dawai dan pegang kuat2 untuk bg kukuh.
Semalam ada juga cuba buat bunga telur ikut warna tema langsung. Pasal bagaimana color theme dibuat nnt sy cite. Huhu.
Pakai ketas crepe color hijau gelap.. Terasa malap pulak colornya.. Itu je hijau yg jumpa kt kedai kawin tu.
Jadi, jadi, jadi hari ni gerak seawal boleh ke masjid jamek untuk ke kedai bunga ribbon. Banyak nak hunting ni;
Mainly nak beli paper bag color idaman- hijau pastel. Suka sangat. Takutnya habis. Jadi nak beli cepat2. Hehe.
Kemudian nak je beli terus woven bag untuk akad dan juga beg bunjut untuk sweets.
Plus, nk beli ribbon hijau, crepe hijau or kuning cair, manik jurai, n kertas felt. Kat situ ketas felt besar saiznya rm2.80 je. Kedai kawin kat subang ni besar tapak tangan je dah rm 3.50. Adoi. Nk tengok juga ada button besar rak. Dan juga cari kain color2 pastel. Nak buat DIY next. Boleh teka apa? Hehe.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, November 9, 2011

Customized Photobook


saya plan nak buat photobook lain, khas tentang kami. pics bercinta, merisik, dan bertunang. pics e-day yang dari non OP pun saya nak masukkan. kenangan! oleh itu, Groupon ada sales dari PIXAJOY. murah je RM78 instead RM155. saya siap ambik dua, sebab nak buat photobook pics holiday langkawi hari tu. :) tak sabar!
nak juga? klik sini untuk dapatkan photobook kamu juga :)

Tuesday, November 8, 2011

Bunga Telur a.k.a Bunga Pahar


Yes. Siap separuh bunga telur a.k.a bunga pahar untuk my sis wedding. Buat dua color. Pink n purple. Siapkan pink dulu. Purple to be continued. Buat benda ni memang syok.. Sampai tak boleh berenti. Lagi2 bila layan kpop or kdrama.. Huhu.. Tangan ligat. Mata tangkap feeling ngan kpop.. :-).
Well, klau ada yang nk tempah, email saja ok. Hehe. Harga boleh kasi cun punya~
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, November 4, 2011

DIY: Bunga Tissue

Assalamualaikum.




finally baru nak letak tutorial Bunga Tissu ni. harap membantu korang ek..


the main heroine.. Crepe paper. boleh dapat rm0.50 je kalau kat kedai alat kahwin Subang ni. saya kerat, tak ukur. rasa best, nak besar tu, saya buat la sedang-sedang je..
Dawai. suka hatilah nak pakai panjang mana. tapi saya kerat dua sebab kalau pakai satu panjang sangat dan membazir.



seratus Buna Tissu berbagai perisa.. strawberry dan angur ye. mana mau? harap-harap gambar membantu, ok.. kalau tak paham, just comment ok. tak reti nak explain satu-satu :)






Thursday, November 3, 2011

new look

Aiseh.. Habes ms berehat menggodam blog merubah reka bentuk.. Eceh. Padahal cari template free je.. Hopefully lg senang nk retrieve nlog org len n followers~ aww ada followers ke i ni. Huhu. Dah. Hari ni ada baaaaaaanyak kerja. Eh, memang bebetul november rain kn? Dr hari first nov smpai hr ni hujan petang. Banjir kilat kl.. Annyong!
Published with Blogger-droid v1.7.4

Tuesday, November 1, 2011

Bekas Telur

Saya sangat suka bekas telur dawai ni. Rasa macam cantik dan err cantik la.









So far jenjalan kat tnet ni, paling murah saya boleh dapat RM1 kalau beli 500. Check Eddie Gifts.





Erm.. tapi kan, hari tu balik Jerantut yang indah permai tu, saya boleh dapat rm0.75 kalau beli 500. Wau! Murah tau. Kalau sesapa B2B nak pergi Jerantut, carilah kedai Ser Impian, kat area TF Value Mart. Kat Nilai pun saya tak jumpa yang semurah tu. Harap-harap by the time saya dah finalize nak beli yang mana satu, bekas telur tu ada lagi. huhuh.




Monday, October 31, 2011

Fitrst Time tagged by Azilsah


So I have been tagged by Azilsah and I need to complete it!


TERMS & CONDITIONS:


1.You must post these rules.


2.Each person must post 11 things about themselves in their journal.


3.Answer the questions the tagger set for you in their post. And create eleven new questions for the people you tagged to answer.


4.You have to choose 11 people to tag and link them on the post


5.Go to their page and tell them you have tagged HIM/HER


6.No tag back!


7.No stuff in the tagging section about "YOU ARE TAGGED IF YOU ARE READING THIS" YOU LEGITIMATELY (a.k.a REALLY, TRUST, WITH ALL HONESTY) have tagged 11 people


11 Things About Me


1. I’m so addicted to Korean stuff. The Kdrama, Kpop. I even go to Korea, last June 2011. Sangat best dan sangat seronok. I wish I could go again~


2. I love So Nyuh Shi Dae (SNSD) a lot. So much. Boleh hafal hampir semua lagu diorang. Haih. Even my fiance tersenyum bila saya nyanyi sensorang. Nge~


3. Anak sulung dari empat adik beradik yang berbagai kerenah. And so proud to be their BIG sister.


4. Kenal fiance sejak umur 13 tahun, hari pertama mendaftar belajar. Dia jadi ajk, sebab dia tua setahun. Tapi get close bila dia dah keluar dari sekolah. Dan bercinta sejak masuk matrik UIA.lama kan?


5. saya nak family saya juga rasa tempat best yang saya pernah pergi. Jadi, saya suka pergi jalan berkali-kali.


6. Saya suka memasak benda yang saya suka makan. Yum yum.


7. Saya suka baca buku. Dan buku-buku kat rumah pahang dan KL ni boleh bukak kedai buku la.


8. I love my bestfriend whom I befriend since 13 years old. No word could describe it.


9. I love travel a lot. Tapi duit tak la mengizinkan sangat. Kalaulah boleh travel secara percuma. Ada sesape nak support? Hehe.


10. My sister akan kahwin duu. Wah. Langkah bendul ni. Tapi saya okey je walau at first rasa sedih juga. Tapi sangat happy dapat tolong persiapan dia yang sangat penat!


11. I love creative things. Tapi saya tak kreatip sangat.. ni tengah addict dengan bunga tissue. Owh! I owe reader the tutorial. Nge~


Dan soklan dari Host. malunya nak jawab soklan.



11 Questions for you;


1. When was your first date?


1 July 2002. Heeee~Lama tak?


2. What did you do on your date?.


Tunggu kawan kat PUDU yang sesat naik STAR. Then tengok makcik yang dah arwah kat HUKM.


3. Where is your dream vacation?


Jalan jalan dengan dengan si dia di tepian pantai. Cherating, Chenang or pantai di Sabah.


4. Will you go there for your honeymoon?


Definitely!


5. Why do you love him?


I don’t know. Haha. Respect is the keyword.


6. What makes your relationship stay strong?


Give and take. Sabar antara satu sama lain. Respect.


7. Tell about your best friend.


Dah kawan sejak umur 13 tahun. Sabar dan tabah dengan saya. Orang pertama yang saya agreed jadi Made of Honor untuk 3 hari 3 malam. Love her damn a lot.


8. Will you cry on your akad nikah or have you cried?


I will~. Hahaha.. definitely.


9. What color suits you most?


Merah belacan, I guess. Rasa cun je.


10. Do you like junk-food?


Errm. Suka kot.


11. What is different between you and your partner (other than gender)


I love Kpop, he definetly NOT.


Saya anak sulung, dia bongsu.



Finally done!



11 soklan untuk di tagged. Mixed Bahasa melayu boleh? Memperkasakan bahasa Melayu~



1. Kat mana jumpa BF/tunang/suami?


2. Macam mana perasaan first time jumpa bakal mentua?


3. Cincin kahwin pilihan; emas putih atau kuning?


4. Pernah ada orang cuba masuk line lepas ada ikatan pertunangan/ perkahwinan tak?


5. Apa komen pasal Kpop?


6. Will/ have you ever invite your enemy on your wedding?


7. Pernah pergi travel dengan partner tak?


8. Will you ever go for backpack travelling?


9. Hantaran tunang/ perkahwinan buat sendiri atau tempah?


10. Sepanjang bercinta pernah ada ujian terhebat tak?


11. Is he your mr right?



saya nak tag ; Haida, cikceciter, ciksitihajar, ratuzazaa, cukyangb, ciknia, ciknaa, fira, Yaty, tiqahmisdarLink dan Hana.


tau semua B2B ni busy sangat... kala-kala rilex, jawablah ek..

Saturday, October 29, 2011

Hectic mectic

Aigoo.. sekarang super duper busy. Dengan kerja kat office yang semakin banyak sebab dah move to department baru.



Dah tak sempat nak pikir persiapan kahwin sendiri. Segalanya untuk adik. Kalau sempat pun, jenguk-jenguk sikit tengok warna dan harga yang jadi impian. Simpan kemas-kemas. Nanti dah habis majlis adik, boleh cari. Kalau ada lagilah kot. Sobs.



Checklist untuk adik:



Barang-barang hantaran: semua dah siap, kecuali kain pasang. Ni satu hal, satu hari meneman mencari kemeja, seluar, kasut, perfume, tie untuk hantaran nya. Alasan dia; taste along best.



Saya sanggup ke Masjid Jamek semata-mata cari Tafsir yang dia Cuma budget rm50, sejadah rm20. Adoyai adik ku. Nasib kakak ni gigih meredah, menebalkan muka dapatlah yang cantik dengan harga budget dia tu. Cari alas dulang tambahan lagi dua.



Potong kain untuk alas dulang purple nya. Tunggang tebalik memotong kain satin tu.



Kad Kahwin: DONE.



ni best. Pilihan saya. Bukan paksa pun. Saya Cuma kata, kad tu cantik. Dia pun ok, along cakap cantik, ambik yang tu. Dah siap, saya ambilkan dalam hujan lebat. Sikit pun orang Amazon Shah Alam tak tolong. Hampeh. Nasib kad nya lawa. Saya balik, lipatkan. Sebab tau dia tak ada masa.



Nikah Favors:half DONE.



dah siap saya design untuk isi dalam Yassin. Print, potong dan tampal. Dan siap letak dalam woven bag pun. Tinggal untuk potong kek dan letak dalam plastik dan tambah dalam woven bag.. kalaulah kek tu boleh tahan lama, saya dah buat pun kot. Huhu.



Sanding Favor: Marshmallow tunggu sampai, baru boleh pack. Telur tunggu rebus la kan. Bekas telur dah setel. Beg kertas setel juga. Barang-barang muffin selesai juga. Tunggu masa untuk baked, wrap and packed sahaja.



Favors budak-budak: DONE. Berpeluh ketiak packed sweets untuk budak-budak. Huhu.



Bunga Pahar: OTW. Gigih gila buat bunga tissu. Nanti nak bagi tutorial pulak. Hehe.



Cadar pengantin saya belikan kat SOGO time S Card Sale. Dari RM999 (sila jangan percaya harga asal SOGO), dapat rm250. Tapi serius, harga seb enar dalam rm700 kot. Sebab sangat cantik dengan ada bunga putih timbul-tmbul. Heart it so much! Saya angkut dari SOGO ke Wisma bank naik teksi. Gigih! Dengan dapat free bantal nya. Demi adik, gigih!



Rumah sewa: DONE after few weeks hunting. Saya tak larat nak ikut dia cari rumah. Biar dia cari sendiri. Pastu, dah selamat juga beli barang elektrik kat Subang Perdana ni. Ada offer, dapat bar-barang free. Dia beli TV, mesin basuh dan peti ais. Nak jugak saya temankan dan bagi idea mana yang elok. Haih, macam la saya terrer sangat.



Barang rumah juga dah beli tadi; set katil dan tilam, sofa + free cover, set meja makan dan set TV.



Haih~ nak sampai ke tarikh kahwin, penat den.



Oh, nak ke SPA juga, terima kasih Groupon, saya dapat SPA RM55 worth RM240 untuk Ain. Chua hae ^_^. Eh, esok ada makeover free kat Cosway, hasil dari kawan Ain bagi hadiah. Yeay, macam mana la rupanya pas makeover. Teruja!



Penat juga nak pastikan dia sentiasa ingat nak buat apa, kena cari barang apa, appointment lagi.. dah jadi PA tak rasmi dah. Tak bergaji juga. Huhu..



Wednesday, October 26, 2011

bunga pahar

Recently sangat obses dengan bunga tisu. Dah banyak praktis, akhirnya dpt juga cari saiz dan helaian yg seswai. Dan dengan berani nya ubah bunga pahar ir bunga yelur; pilih mana yg best bg korang, yg ain beli dr nilai sebab dia beli yg tak lawa dan sangat cheapskate itu budak. So okey tak? Color purple dan pink..
Sekarang tengah gigih memotong kertas crepe yang harganya cuma 50 sen dpt 5 bunga. Murah!
Published with Blogger-droid v1.7.4

Saturday, October 22, 2011

Off for holiday

Assalamualaikum, all B2B, followers and silent readers..

on holiday at Langkawi dengan family..

mungkin holiday terakhir sebelum my lil sis get married this Dec. huhu..

Tuesday, October 18, 2011

sebulan

Genap sebulan menjadi tunangan orang.
Sebulan jugakla tak jumpa si tunang. Ni memang menjaga tatatertib tak hingat ni.
En. Tunang ni sibuk mencari duit nak kawin. Walau tak jumpa, alhamdulillah tak ada masalah. Hp kan ada. I love you everyday. Huhu.
So far tiada dugaan berat. Dugaan ringan adalah masing masing sibuk duk risau apa dugaan kami. Boleh gitu? Haih.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, October 16, 2011

henna


Sabtu ke jusco wangsa maju. Ada pamearan wedding. Ala. Biasa punya kot. Kad kawin semurah rm0.29 dari kadkahwin. Cantik juga.
Jalan lagi. Ada booth indian untuk henna and pantis kening. Biasa dengar india pantis kening guna benang. First time tengok dia buat. Memang kagum la. Dan cantik. Tapi tak sempat ambik gambar sbb teruja sangat. Kami try buat henna. Gatal.
Ram10 satu tangan. Untuk wedding mahal sket kot sbb banyak. Tp nk simple pun boleh. Heart ema punya corak. Cantik!
Well, mula2 macam tak kuat. Kaler oren je bila basuh before tengok SLON. tapi hari ni agak coklat gelap dn makin pekat. Huh.
Ok. Untuk yang nak try boleh call
012 6463464~ Reta Manuel.
Or ke web ritzbridal.com
Or ke kedai terus di;
No 10-1-1 jln megan setapak, tmn megan sri rampai kl.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, October 12, 2011

Resepsi Favors: Plan A

Assalamualaikum, all B2B, followers and silent readers..





Fikir-fikir untuk Favors hari resepsi (pergh, dah macam artis buat resepsi) pula. Haih. Pening juga sebab guest mak asik bertambah je. Tapi tak pe. Tunggu sampai majlsi adik nanti baru nak decide berapa estimate guest. Huhu. Boleh macma tu plak kan?





Tapi Favors untuk majlis saya, kenala bahagikan untuk VIP dan biasa juga. VIP untuk kawan-kawan ayah, pihak lelaki, dan bestfriends yang dating jauh nun dari KL. Untuk biasa, families dan orang kampong la. Have too.



By hook or by crook, mak kata mesti ada bunga telur sebab itu adatnya. Haih.



Jadi, untk VIP saya plan nak bagi :



· Bunga telur yang cantik + telur



· Bahulu pecah 8



· Marshmallow





Untuk orang biasa, saya plan nak bagi:



· Bekas telur (dawai or mengkuang)+ telur



· Bahulu pecah 8 or bahulu cermai





Untuk budak-budak:



Saya nak pack kan lollipop dan marshmallow/ sweets





Tapi majlis lama lagi.. huhu. Plan ni mungkin akan jadi Plan B atau C atau D. J





Tuesday, October 11, 2011

Nikah Favors:Plan A

Eh eh. Dalam-dalam kata tak buat preparation, saya pun sempat survey favors untuk kahwin. Bukan apa, boleh buat budget siap-siap. Kalau mak Tanya, saya dah boleh buat presentation dengan justifikasi sekali. Oh, sya memang sangat overplan orangnya. Haha.




Untuk nikah, saya sangat-sangat MAHU bagi sesuatu yang boleh menambahkan pahala untuk kami berdua nanti. Saya plan nak bagi Surah Yassin atau Surah Amalan atau 40 doa Rabbana. Letak dalam woven bag, dengan kek coklat. Buat dalam 100 sahaja sebab budget jemputan hanyalah keluarga terdekat kami dan sahabat tersayang.




Surah or Yassin tu, mungkin tidak akan di customizekan. Cuma ada cop mohor kami, insya Allah. Dah survey kat Mydin, rm8 boleh dapat sepuluh atau 12 surah. Dah murah dah. Tak pe, boleh survey lagi.

Friday, October 7, 2011

dah sampai!

Apa yg dah sampai? Barang order dr eddiegifts. Satu box smpai pagi tadi kat opis. Berat tau.
Apa isi dlm?
Paper bag harga rm3 dpt 10pcs.
Woven bag for akad favors rm3.90 dpt 10pcs.
Organza bag for sweets rm19.90 dpt 100pcs.
Syok deal ngan eddie ni. Cepat je balas. Bayar hari rabu tghari, jumaat pagi dh dapt. Bravo!
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, October 6, 2011

Tarikh nikah


Assalamualaikum, all B2B, followers and silent readers..




Ramai sangat yang Tanya tentang majlis kami ni. Huhu.



Mood untuk buat persiapan kahwin belum ada.. tarikh nikah pun kami tak bincang lagi. bagi penat buat preparation bertunang lega dulu. Huhu.



Eh, sebut tarikh nikah, tengah berkira –kira juga, nak lepas raya atau sebelum bulan puasa?



Kalau sebelum bulan puasa, nanti kena gaduh dah nak raya mana. Haha. Which i’m sure 100% will be at his home. Huhu. Kena prepare duit raya untuk semua anak buah dan sepupu sepapat yang layak dapat duit raya. Phew. Dan dapat juga pakai baju sutera hadiah hantaran unutk raya. Hehe. Jimat kos saya. Dah boleh beraya sakan dan happy sebab dah bersuami bila berpuasa dan beraya. Tapi sian mak saya sensorang nanti bila na buat kuih raya. Huhu. Tapi mak pun nak saya kahwin sebelum puasa.




Kalau selepas raya, off course raya saya tak meriah sebab pening nak settlekan hal kahwin yang belum setel. Meroyan dah kot. Tapi boleh bagi kad kahwin masa raya. Ngeh. Ada banyak masa sikit unutk kuruskan badan lagi. hohoho. Dan banyak masa untuk kumpul duit lagi. tapi kata mak, barang-barang mesti naik harga lepas raya. Huhu.







Ottoke?




Tunggulah orang-orang tua buat keputusan.




Sekarang tengah sibuk pula nak buat persiapan kahwin adik (please read, my liltle sis kawin dulu before i tau, but i tak kesah). Sibuk jugak nak mengendeng hal kad kahwin dia. Haha. Saja nak survey. Tapi malas pula hari ni nak ikut. Biaq dia pi ngan bakal suami dia (pleas read again, dia tak bertunang, jadi tiada istilah tunang untuk BF dia, haha).

Wednesday, October 5, 2011

worldless wednesday; tq tag

Done!
Published with Blogger-droid v1.7.4

Tuesday, October 4, 2011

Review: OP










gambar semua dari OP Butik Ratu Sehari, Jerantut. belum edit. habis majlis pukul 3, saya dah dapat CD unedited pukul 6. lega dapat pulun tengok gambar puas-puas. sedang menanti yang edited dan printed.