Thursday, September 22, 2011

The Majlis Pertunangan ~ adat & protokol

serius, adat Pahang agak berat dan ketat dan menakutkan. huhu. Ustaz Mustafa yang berbaju kelabu sebagai Ketua adat. please take note, dalam line ni tak ada pun ahli keluarga saya macam pakcik atau tuk sedara. semua adalah orang kuat perumahan kami. orang yang akan menjadi saksi pertunangan kami. jejaka berbaju biru tu ayahanda tercinta saya.
jejaka berbaju melayu ungu adalah FFIL saya. sangat baik orangnya. cakap berhalus je. ni sedang buka bicara dengan menghulur tepak sireh.



siap tayang cincin tunjuk kat semua orang. pastikan mak si gadis nampak cincinnya. nasib tak minta resit. ada sesetengah tempat di Pahang siap minta resit, ok. takut ditipu bukan cincin emas kot.




adat di pahang ada duit tanda. tapi kami sepakat untuk tidak beri. tapi tentative still akan sebut pasal duit tanda, yang diberi dalam album. andai tidak disebut berapa yang diberi, tidaklah dikira. tapi memandangkan pihak lelaki bagi juga duit, terpaksa la ustaz mengira bersaksikan dengan empat orang yang lain.






usai segala penerangan andai ingkar, siapa kena bayar. andai tercacat cela semasa bertunang, mesti langsung juga. tidak boleh ingkar. andai berbuat tidak elok, harus dinikahkan secepat mungkin. janjinya setahun mati. lebih dari 18 sept 2012, akan kena denda. entahlah macam mana dendanya.


sungguh ketat adatnya. jenuh juga bila mak terangkan semula. seharusnya, kami berdua ada dalam majlis ni agar kami boleh dengar pasal menjaga budi pekerti ketika bertunang dan apa kesan andai ingkar.
doa di baca memohon agar kami dipermudahkan jodohnya. amin.

urusan sarung cincin hanya bersaksikan orang perempuan sahaja. itu adat tempat kami. orang lelaki sila santap ye.






6 comments:

Miss Sunshine said...

bagusnya! sangat mengikut adat.. baguslah macam tu.. adat yang berlandaskan syariat.. tu lebih bagus..
setahun mati tu maksudnya tak boleh lebih daripada tarikh tu kan..?
ade ke setahun hidup..?
hehe, just tanye je.. sebab tak berapa tahu sangat adat2 ni.. abah tak brp layan sgt adat2 ni..

tqahmisdar said...

really? ari tu I cam okey je.. tak pernah dgr pulak kena tunjuk resit & cincin ni.. 1st time taw ni.. hehe

hanys said...

Tmpt sy mmg strict. Tak ikut kang dh org ketua adat yg bckp. My family members lain mng duk senyap je. Tp fajam ustaz tu takut kita pndng ringan hal2 btunang ni..

hanys said...

Tqah org mn? Kawan sy duk raub siap lelaki wajib bg resit + duit hntran separuh time tunabg. Pheww~

hanys said...

Setahun hidup afa.. Means bolh lebih setahun. Setahun mati b4 dr tarikh tunang..

Mizz Ryn said...

mcm2 adat dr lg rupenyer ek ??? mcm ktorg pun mmg ikut adat tp wt perbincangan antara family jer (coz ayah ryn kte baik buruk pun family yg jd saksi) mmg xnk melibatkan org luor pun takut yg kecik jd sedepa ..