Friday, November 4, 2011

DIY: Bunga Tissue

Assalamualaikum.




finally baru nak letak tutorial Bunga Tissu ni. harap membantu korang ek..


the main heroine.. Crepe paper. boleh dapat rm0.50 je kalau kat kedai alat kahwin Subang ni. saya kerat, tak ukur. rasa best, nak besar tu, saya buat la sedang-sedang je..
Dawai. suka hatilah nak pakai panjang mana. tapi saya kerat dua sebab kalau pakai satu panjang sangat dan membazir.



seratus Buna Tissu berbagai perisa.. strawberry dan angur ye. mana mau? harap-harap gambar membantu, ok.. kalau tak paham, just comment ok. tak reti nak explain satu-satu :)






12 comments:

aZilsah said...

thanks for the tutorial :) idea menarik tapi still belum buat pape lg..tah bila nk start.. ni u nk guna utk ape? hiasan?

hanys said...

Ni untuk bunga telur adik yg nk kawin bln 12 ni.. Ada plan juga nk buat untk centrepiece. Tp tgk tahap rajin.. Hehe

Mimis said...

ok.. saya nak try buat.. nmpaak mcm senang :)

hanys said...

yup yup.. senang je. :)

cik chinta said...

cantiknye, buat bunga telur pon sesuai ni kan?

hanys said...

cik chinta.. memang seswai.. saya pun buat bunga tissu untuk bunga telur kahwin adik.. )

mrs irmidrza to be said...

suke..tapi bila part nak lipat bentuk kipas then kita letak dawai kat tengah..pastu camner nak jadikan bentuk bunga tuh yer..huhu..confius la...

hanys said...

Lepad lipat kipas, ikat dgn dawai d tngah2. Then gunting sket kt hujung buat bntuk v or u. Bukk kipas dn tarik selai demi selai.. Tarik dgn penuh kasih syg.. Hehe smpai dpt jd bunga kmbng..

aizazul said...

Thanks for the tutorial. Sy xtau mcm mne nk cantikkan lilitan hujung bunga dgn buluh tu. Boleh tlg explain x? Thanks.

hanys said...

Buluh mn ye? Ke lidi utk bunga tlur? Sy pkai masking tapi bagi kukuh. Then klau rajn n reti guna fam rembj, gunalah. Sy tk reti guna gm tmbk.. Messy jadinya..

sya said...

slam.. nk tumpg tnya... sblum lipat jadi kipas tu.. crepe paper tu letak beberapa helai eh? atau sehelai je?

hanys said...

jgna selai. nanti tak nampak bunga nya.. saya etak 6 helai.. kalau crepe paper tebal. 5 helai pun okey..