Sunday, December 4, 2011

Nikah dulu.. majlis kemudian. apa pendapat korang?

Assalamualaikum....


Sooooooooooo sorry for long idle. huhu. macamlah ada yang tertunggu-tunggu. hehe


Gila tajuk agak panjang. tapi really seeking for advice B2B lain.. tapi kena ada mukadimah dulu okey..


2 december 2012, pukul 3.30 pagi berlaku satu tragedi yang menggeletarkan lutut saya, housemate dan seisi keluarga saya dan FFIL. scarynya bila kita experience sendiri ada cubaan pecah rumah. yang memisahkan hanya sekeping pintu kayu yang tunggu masa untuk di berjaya pecahkan. kuatkan hati saya ambik kayu dan sergah perompak tersebut. semua orang cakap, jangan lah berani sangat. saya tak berani sangat. sebab saya lagi takut perompak tu masuk dengan bawak parang apa-apakan saya dan housemate. itu lagi trauma.

dengan layanan Polis macam haaaaaaaiiiiih. buat macam pecah rumah tu perkara biasa. yang tak biasa, kalau saya ditemui mati dibunuh, kot. sangat nasib baik en tunang ada di rumah FMIL. dia datang temankan kami selepas kejadian sebab kunci rumah hilang satu set. dia yang tukarkan tombol pintu dan segala padlock. buat lagi extra report ke IPD shah alam atas 'layanan' kurang ajar dari Sarjan yang seharusnya datang buat siasatan dan menyindir saya dengan sewenangnya. mengalir air mata bila sarjan tu cakap sesedap rasa. agaknya kalau anak perempuan dia yang kena, mahu dia cari sampai ke lubang cacing.


ekoran kejadian tu, en tunang berkira-kira mahu bernikah dulu. secepat mungkin. dan majlisnya ditangguhkan sampai prepration siap; mungkin 2 atau 3 bulan selepas akad. tapi saya kena berbincang dengan keluarga saya. iye, bukan mudah untuk mengadakan majlis nikah tetiba. mesti berbagai umpatan bakal di dengar.

erm.. kalau orang lain letak guestbook, saya kena letak disclaimer berbunyi:

This akad nikah was held not because of the baby boom, khalwat or whatever something bad between the bride and groom. its for the bride safey.

hahaha.. kena pelangkung ngan mak ada kot.

seriously, apa pendapat korang dalam hal ni?

6 comments:

fazlien said...

nikah dl?ermm..kalau boleh i pun nak buat camtu.heheh..but my mom n dad mesti la xbg.da pernah tanye da tp di bangkang 150%..haha.lgpn ktorg still study..but for u, i think utk keselamatan bole kot.tp kene thn telinge ckit la.biasela mulut org..heheh

Alang Atie said...

One important question to be asked yourself...your family..and this society that like to criticize a lotss...

We want to please people...

Or we want to please Allah??


either its not our culture or not, maybe we can learn a new thing here~

CikNaa said...

ya Allah teruk nye along sampai mcm tu skali. tp umah tu bukan kali pertama kan pecah msuk orang? btw, na sgt setuju klu nikah dlu. sbb lpas ni along tinggal sorang kat rumah. much2 danger oke.. mcm na penah ckp dlm kete last week, nikah bkn kite yg tentukan. klu jodoh, tetiba je Allah mudahkan urusan..

hanys said...

Fazlien; my mom tak bagi.. Huhu. Dia ckp tak lawa majlis. Ermm
alang; wish i could chang my mom's mind set.. Kita yg myda ni mahu mudah n halal. Yg tua mahu ikut adat

hanys said...

Naa. Yup betul. Entahla.. Klau nk pikir mjlis smpurna n grand, malad nk kawin. Lantakla nk jadi apa pun

CikNaa said...

sabar along.. nak kawen kan? mcm2 dugaan. solat hajat, smoga Allah permudahkan segala nya.. we always pray the best 4 both of you.. niat baik, insyaallah dpermudahkan..amin.