Wednesday, February 29, 2012

WW : baju akad nikah




Published with Blogger-droid v1.7.4

Monday, February 27, 2012

Jalan tar n another fitting

These two days weekwnd was such a hectic mectic days.
Hari sabtu is a day without kete kesayangan. Jadi nak putra je la yek.
Ke masjid jamek menukar baju pengapit yang bertukar dari gold ke cream. Haih. Nak mencari kedai.asal satu hal sebab dah lupa+xover dwngan gerai2 pasar malam situ. Bila dah jimpa nan hado pulak baju cream nya. Adeih. So decise to buy new one baji kurung plain cream. Plan.nak cari yang murah je ngan bagi yg gpld yang asal yang mahal tu as hadiah to bridemaid. Tapi pusing sepluh kali di jalan tar tu, jumpa satu je kedai yang jual baju cream plain tapi mahal. Huhu. Dekat sama harga dengan baju gold yg asal tu. So decide to tukar baju gold ke saiz saya dan amek.baju plain cream mahal tu utk bridemaid ku yang kurus bangat tu. Teaser? Bayangkan je la.baju plain cream ek.
Pastu ke plaza city one ambik baju pengantin lelaki, menolong butik ratu sehari. I love the color! Ni pun sakit nak mencari the right bright sail kat city one tu. Naik turun naik turun escalator. Haih.
Baru tau citu one u baaaaanyak gile jual baju kahwin especially utk butik2 pengantin. Dan cantiiik!
Pas tu move ke semua house mencari balance doorgift. Up kan doorgift dr 800 ke 850. Ek elh tambah 50 je. Hihi. Arahan mak. Terima je... Dan sungguh banyak plak barang yang diborong di sayang you tingat u5 kat semua house tu. Tunggu la ain untuk ambik hamba yang tiada kereta ni.
Balik memang collapse la. Penat gila.. Tapi berbaloi sebab semua setel. Ahadnya journey to jerantut untuk fitting baju. :-) big smile.means i likkeeee it. Kain nya je longgar sambil boleh gerak2 di pusingkan. Hai, asa jugak ime kawin nanti kain depan ru ke dise belakang..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, February 24, 2012

Kad Dan Bunting dah siap!

Alhamdulillah.
Leganya kad dah siap.
Semalam balik dari opis bergegas ke puchong ; Kanda Dinda Kad Kahwin. Gila hectic jammed. Tapi manage sampai sebelum kedai tutup.
Untuk belah saya, saya buat 500 je. Then dapat extra dalam 23 kpg. Tapi envelope bagi 16 je.. Hihi. Kena pakai envelope lain la ni.
Masih tak percaya ini kad kahwin kami. Tak percaya tengah melipat kad kahwin sendiri. Terasa macam menolong adik yang nak kahwin je.
Bunting; yang disebut sebagai ban-ting, bukan bun-ting sebab itu mengandung maksudnya, saya tambah rm80 untuk bunting ni. Saya rasa panjang gila kot. Compae tu ain's, rasanya tak sepanjang ni.
Tengok bunting pun rasa tak percaya nak kahwin lagi sebulan. Huhu.
Oh kawan kawan readers sekalian, emailkan alamat korang untuk saya pos kad ye.. Thanx dear!




Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, February 22, 2012

Fitting baju tak fit

Adoyai.
I hate fitting baju yang tak fit.
Huhu. Balik kampung untuk fitting baju hijau 'grasshopper'. Tapi kain stuck plak. Haih. Blaming the kain not strechtable okey. Sbb dress gojes untuk bertandang yang kat medan mara-naik-escalator- terus-butik tu muat je.
Jadi the owner butik tu nak cari baju baru. Plus he said the green grasshopper tu dah lama. N ramai pulak request hijau kately. So he gonna find something new for me. Hopefully i could get green ala ala padi tengah menguning. Pernah tengok? So it could fit my veil DIY.
Kisah veil yang nak dapatkan khidmat kreatif m2b puan Lijah wat tapi tak kesampaian. Huhu.
See pic kat atas the veil with the beads on? Hihi.


Published with Blogger-droid v1.7.4

Monday, February 20, 2012

Fitness Pal - diari kalori

Hello b2b yang tengah struggle nak lansing+kecikkan bontot+kempiskan perut dan the list go oon..
So trouble n suffer nk kawin ni. Kalau ikut hati pemalas ni nak biar je kawin dengan badan not so slim ni. Haih. Tapi fmil dah suh jaga badan. My dear mom pun. My bakal hubby pun. *Menci*
Am i fat? Isk. Ideally my weight masa sis kawin naik jadi 60kg. *gila berterus terang*. Tekanan rumah kena masuk dan asik duk umah fmil yg makan sedap nasi dan belbagai lauk yum yum pukul 9mlm. Itulah hasilnya. Tak da control dah.
Then bila decide tarikh n his family dtg semua, baru decide kena diet sungguh2.
So rahsia diet utama adalah kira kalori. Sepatutnya idealnya kita kena ambik 1200 kal sehari minimum untuk run the metabolism.
Tapi saya ni tibai semua. So gunalah MyFitness Pal. Download dari market android. Boleh jot down semua apa kita makan. Boleh scan bar code makanan kita. Itu kalau nation wide la. Kalau tesco punya key in manual deh.
So dulu saya ambik 1000 kal. Dan skarang dalam sebulan saya dapat reduce 5kg. Kawan kawan kat wisma jumpa saya cakap saya dah kecut. Alahai... Terus dapat tangkap 'im getting married!'. Hihi.

Susah susah diet nk pikir makan apa, puasa je. Tak payah pkir nak tolak junk food yang orang huluq. Kan? Cuma janganlah melantak pizza hut saiz regular sensorang bila berbuka puasa. Horor. Jadi nya kalori satu hari tak sampai 500kal pun. Kalau larat buat puasa daud. Selang seli. Kalau rajin puasa la isnin smpai khamis then mkn lite jumaat sampai ahad. Kalau tak mampu puasa sunat isnin n khamis saje. Seriously rasa puasa ni lagi bagus. Dapat diet+cuci perut+jimat lunch+ pahala, insya allah.

Skarang target untuk another 5kg dlm masa sebulan lagi ni before and after the weds.. Nak cun masa preggy jugak. Hak hak.



Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, February 16, 2012

Senaman untuk bakal pengantin

Huhu. Tajuk gempak. Kalau orang baca sekali imbas mesti ingat senaman untuk malam pertama kan. Haip!
Ni senaman untuk dapat shape badan yang kemas untuk pengantin perempuan. Dulu selalu buat senaman ni bila rajin. Memang penat. Ala-ala tekan tubi versi perempuan. Tapi boleh tengok hasilnya, bahu dan area dada kemas. Lengan Tangan pun blh jd kecik. Eh ada ke lengan kaki?
Tengok mingguan hari ahad hari tu, ada senaman ni. So, skang tengah praktis hari hari. Cuba buat 10 dulu. Then up kan ke 15.
So hari ni balik kampung satu hari je untuk fitting baju n mkn masakan mak. Harap semuanya okey.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, February 15, 2012

WW; baju bertandang

Teaser je la. Hik hik
Published with Blogger-droid v1.7.4

Tuesday, February 14, 2012

Counting Days

Can i start counting now? Hehe.
Lagi 47 hari. Lagi satu bulan dan dua minggu.
Dah tak lama dah nak menjadi isteri orang. Seriously saya tak panic or nerves utk majlis tu. Cuma nerves nak menjaga suami nanti. Takut.
Skarang boleh balik keje tak kira masa boleh singgah shopping or go for movie. Tak kesah makan pakai dan tido. Terpulang nak makan bila. Nak pakai apa. Nak tido macam mana. Nak kemas rumah bila.
Nanti dah ada suami, mestilah kena lebih terurus kan. Kalau tak mesti fmil nyesal bagi anak dia kat saya. Sobs.
Terpikir pikir nak masak apa bila dah kawin.nanti. Nak masak yang sedap dan mudah disediakan.
Takut tak mampu jadi isteri yang baik. ..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Monday, February 13, 2012

Baby, Fitting and the lists go on..

Assalamualaikum.


aww.. dah 5 hari meninggalkan blog tercinta. dua minggu ni hari sabtu sangat pack.


last last week ke masjid jamek cari baju melayu lelaki-lelaki di rumah; engku, adik dan adik ipar di Aniz.

cari bekas telur VIP n VVIP lagi di Semua House.

Cari tudung untuk wanita-wanita rumah.

sampai kl 10.30, gerak balik kul 11.50. sampai rumah FMIL kul 1. usai solat zohor kami ke Jakel Shah Alam.

cari baju melayu untuk his side. 25 pasang termasuk MC dan pengapit. dapat RM105 sepasang siap sampin. haih.

round pula satu jakel cari kain baju kurung. adeih.

ke mydin USJ pulaak. cecah rumah kul 1o mlm.

esok pagi-pagi ambik ema ke rembau melawat anak buahbuahan, anak best friend saya, hihi. Mahirah Fazlin yang cumel. geram betul.

hari isnin ambik gambar untuk bunting. sukaa! then misi cari cincin en tunang. pusing satu Subang, Subang Jaya, Shah Alam. jumpa pun yang berkenan di hati.

selasa. oh tak boleh keluar rumah sebab Thaipusam. so anta adinda ema ke lrt sahaja.


sabtu baru ni, fitting baju. gila nervous sebab dengan FMIL. lagi nerveous sebab baju tu saaaaangat kus semangat. sampai kata dalam hati, muat ke? nasib muat ok.

no wonder FMIL keep saying jaga badan, nanti nak jadi princess. haih. memang kena slim lagini. baju tu sangat gorgeous. nanti saya bagi teaser eh.

Khamis ni akan pulang ke jerantut untuk fitting baju. nervous lagi.

Thursday, February 9, 2012

yassin for akad nikah



Assalamualaikum.
Okey fast update sebab lrt dh nk tiba destinasi.
Motif yassin color biru, padahal tema hijau?
Sebab kat mydin color hijau tu rak lawa dan ada yassin je.
Ni siap ada doa tahlil dan doa harian. Sangat berguna.
Hanya buat 100pcs untuk akad nikah. Saper nak datang pagi eh.
Okey bye. Dah sampai destinasi cinta.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, February 8, 2012

WW : after 10 years

Published with Blogger-droid v1.7.4

Monday, February 6, 2012

DIY Hand bouquet


Alhamdulillah. Done. Lagi sikit untuk finishing bahagian pegang. N i luv it so much!

Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, February 3, 2012

His legal documents

Berbalik al kisah legal documents.
Lepas en tunang bertungkus lumus dapatkan pengesahan pemastautin selangor dan jumpa penolong pendaftar nikah di kawasan dia, dia pun anta complete document ke PAID or Pejabat Agama Islam Daerah Shah Alam yang mestilah terletak di shah alam.
Check segala document, complete. So di minta untuk datang esoknya.
Esok pepagi nya dia dah datang nak ambik. Hihi. Semangat betul. Dan alhamdulillah surat kebenaran berkahwin dengan orang luar atau borang 3B telah dikeluarkan kepada dia.
Bahagia bila tengok nama dia tertera, dibenarkan untuk bernikah dengan nama saya di rumah saya. Bila dapat borang tu dari dia, senyum je. Hihi.
Borang kebenaran lelaki dari JAIS sah laku 3 bulan dari tarikh. Dan sijil original kursus pra perkahwinan dia siap di cop. Means kita boleh tau laki tu penah berkahwin atau tak kan.
Jadi, saya pun menyiapkan borang saya untuk JAIP pulak. Since borang perempuan di pahang sah laku sebulan je dari tarikh, ayah akan hantar mid february. Sebab mengikut ain dan mak dan ayah yang menguruskan borang ain, it takes 2 weeks to settle. Sebab apa? Sebab JAIP jerantut, tok penghulu jerantut sangat suka pegi minum.pagi, lunch, minum petang sampai susah sangat mak saya nak dapatkan kebenaran dorang.
Even ain hari tu, nikah hari jumaat, hari rabu baru dapat. Haih. Rasa nk piat2 telinga.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, February 1, 2012

Checklist lagi 2 bulan

Exactly lg dua bulan untuk di ijab kabul kan. Berdebarnya. Hi..
Lets check!
Butik Ratu Sehari- done deposit.
pelamin, baju sanding, make up 2x, pintu gerbang and all the deco extra; fitting baju blum.
Bunga pahar- done.
Kad kahwin- dah tempah. Dah bayar full. Tunggu confirmation artwork je.
Catering- tgh finalize menu sedap perut lagi. Orang tua-tua to handle.
Khemah, kompang- daddy to handle.
Favors- bekas telur utk org biasa blum beli, barang2 makanan blum.
Hantaran- setel. Penet melayan en tinang yg rupanya saaaangat teliti meneliti setiap barang. Huhu.
Wedding ring- DONE! n i love it to the max! Tapi tunang punya belum beli. Isk.
Legal docs- daddy to setel mid feb
DIY hand bouquet- process
Guestbook- tak plan nak tapi dapat percuma. Nanti saya rebiew eh.

His side preps?
Kad dh tempah. Kami buat asing sebab kalau boleh nak kawan kl saya dtg jerantt.. Hihi
Catering- i dont know
Persalinnan- hari tu fmil suh fitting kat ulik mayang, medan mara. Baju situ cantiiiiik gile!
Family outfit- fmil tempah di jakel.
Banyak barang dah beli. Lega~
Ok nanti update lagi.. Wassalam
Published with Blogger-droid v1.7.4

Worldless Wednesday; hand bouquet from felt




Just lovet it..:-)
Published with Blogger-droid v1.7.4