Monday, February 20, 2012

Fitness Pal - diari kalori

Hello b2b yang tengah struggle nak lansing+kecikkan bontot+kempiskan perut dan the list go oon..
So trouble n suffer nk kawin ni. Kalau ikut hati pemalas ni nak biar je kawin dengan badan not so slim ni. Haih. Tapi fmil dah suh jaga badan. My dear mom pun. My bakal hubby pun. *Menci*
Am i fat? Isk. Ideally my weight masa sis kawin naik jadi 60kg. *gila berterus terang*. Tekanan rumah kena masuk dan asik duk umah fmil yg makan sedap nasi dan belbagai lauk yum yum pukul 9mlm. Itulah hasilnya. Tak da control dah.
Then bila decide tarikh n his family dtg semua, baru decide kena diet sungguh2.
So rahsia diet utama adalah kira kalori. Sepatutnya idealnya kita kena ambik 1200 kal sehari minimum untuk run the metabolism.
Tapi saya ni tibai semua. So gunalah MyFitness Pal. Download dari market android. Boleh jot down semua apa kita makan. Boleh scan bar code makanan kita. Itu kalau nation wide la. Kalau tesco punya key in manual deh.
So dulu saya ambik 1000 kal. Dan skarang dalam sebulan saya dapat reduce 5kg. Kawan kawan kat wisma jumpa saya cakap saya dah kecut. Alahai... Terus dapat tangkap 'im getting married!'. Hihi.

Susah susah diet nk pikir makan apa, puasa je. Tak payah pkir nak tolak junk food yang orang huluq. Kan? Cuma janganlah melantak pizza hut saiz regular sensorang bila berbuka puasa. Horor. Jadi nya kalori satu hari tak sampai 500kal pun. Kalau larat buat puasa daud. Selang seli. Kalau rajin puasa la isnin smpai khamis then mkn lite jumaat sampai ahad. Kalau tak mampu puasa sunat isnin n khamis saje. Seriously rasa puasa ni lagi bagus. Dapat diet+cuci perut+jimat lunch+ pahala, insya allah.

Skarang target untuk another 5kg dlm masa sebulan lagi ni before and after the weds.. Nak cun masa preggy jugak. Hak hak.



Published with Blogger-droid v1.7.4

2 comments:

Nisa Shafie said...

hai hanys.. =)

nisa b2b baru.. nisa pernah tye hanys tntang bunga tisu tu.. tapi xde jawapan.. =( rupanya hantar kat email yg salah.. hehe.. tp xpe dah tau dah.. tq for ur tuto dear..

kalu sudi jempot singgah n follow ye =)

http://threemonthstoprepare.blogspot.com/

Hanys Jehari said...

Hye nisa. Thanx for drop by. Mcm mn blh slh emel hihi... Tkpe. Dh dpt tutorial kn...