Friday, February 3, 2012

His legal documents

Berbalik al kisah legal documents.
Lepas en tunang bertungkus lumus dapatkan pengesahan pemastautin selangor dan jumpa penolong pendaftar nikah di kawasan dia, dia pun anta complete document ke PAID or Pejabat Agama Islam Daerah Shah Alam yang mestilah terletak di shah alam.
Check segala document, complete. So di minta untuk datang esoknya.
Esok pepagi nya dia dah datang nak ambik. Hihi. Semangat betul. Dan alhamdulillah surat kebenaran berkahwin dengan orang luar atau borang 3B telah dikeluarkan kepada dia.
Bahagia bila tengok nama dia tertera, dibenarkan untuk bernikah dengan nama saya di rumah saya. Bila dapat borang tu dari dia, senyum je. Hihi.
Borang kebenaran lelaki dari JAIS sah laku 3 bulan dari tarikh. Dan sijil original kursus pra perkahwinan dia siap di cop. Means kita boleh tau laki tu penah berkahwin atau tak kan.
Jadi, saya pun menyiapkan borang saya untuk JAIP pulak. Since borang perempuan di pahang sah laku sebulan je dari tarikh, ayah akan hantar mid february. Sebab mengikut ain dan mak dan ayah yang menguruskan borang ain, it takes 2 weeks to settle. Sebab apa? Sebab JAIP jerantut, tok penghulu jerantut sangat suka pegi minum.pagi, lunch, minum petang sampai susah sangat mak saya nak dapatkan kebenaran dorang.
Even ain hari tu, nikah hari jumaat, hari rabu baru dapat. Haih. Rasa nk piat2 telinga.
Published with Blogger-droid v1.7.4

4 comments:

cik chinta said...

hishh...menakutkan nye, rabu br dapat. nsb bek dpt.

hanys said...

Tula... Scary je. Hopefully ksli ni semua siap awal..

❦❦❦ ~ Cik Sue ~ ❦❦❦ said...

gud luck dear!
sue plak rase berdebar~!
hope tok imam tu xngeteh banyak ler.. :D

hanys said...

Haha.. Hopefully. Td ayah dh anta borang.. Jatanya boleh 2 bln sblum... Huhu. Cuak plak.