Monday, March 19, 2012

Jodoh di tangan Tuhan

Assalamualaikum.
Bertemu lagi kita di pagi isnin yang errr semakin tak best ni. Another 3 isnin, pasti seronok. Hihi.
Monday blues? Layaaaan..
Sebenarnya nak cite pasal besarnya kuasa tuhan kita yang satu ni, Allah. Bayangkan ye Allah tu dah set jodoh n date nikah kita ni dari awal lagi.
Contoh paling ketara, saya sendiri. Walau dah bercinta lovey dovey menangis berduka sweet sweet selama 9 tahun ( pada 2011), we barely think n talk about married. Ada kejap. Pastu diam. Yang buat kami bertunang sebab my sis nk sangat nikah n our parents insist us to engaged first klau tak ready lagi nk kawin. Yes, we are not ready yet. Banyak responsibility kena pegang n galas. Kami bukan ada orang nak sponsor from top to toe.
Then bertunang.
Tarikh belum tetap. Cuma cakap setahun dari tarikh. Tapi kami malas nak pikir lagi.
Then there goes around runah kna pecah, my housemate nk smbung study. And he badly worried about me n start thinking about marrying me asap. So asap, sampai nak buat bulan 2. Tapi macam yang saya bilang, tarikhnya Allah yang tetapkan walau kita sedaya upaya gigih nak juga tarikh tu, tapi kalau Dia cakap no, means no.
Kesimpulannya, jangan risau sangat pasal tarikh kahwin. Cuma kena lah ada sedikit effort berbincang. Janganlah so-i-dont-care.
Doakan akad nikah berjalan lancar. Hal hal majlis kahwin adalah buat syarat saja. Bonus kalau semuanya lancar. Amin.


us @ 15 years knowing each other and almost 10 years in love.
Published with Blogger-droid v1.7.4

2 comments:

MiYOKO SuKi said...

hmm..tui2 tuu...

for my case lak, cam tak tau nk plan bile nk kawen..sbb bile plan, sure tak jd....

Hanys Jehari said...

Insyaalah.. Jodoh tk kemana... Allah prepare yg tbaik biat kita