Friday, May 18, 2012

Review: Adat Nasi Temuan

Assalamualaikum.
I never heard of Adat Nasi Temuan. Tahu pun sebab terbaca ada dalam tentative majlis and my MIL ada terlepas cakap. I asked him, he just smile. So, google la apa lagi kan.
So, Adat Nasi Temuan, adalaha adat dari Sarawak. Family in Laws bukan orang Sarawak, tapi dek kerna mereka lama di sana, dan mereka ada dua keluarga yang menetap disana, jadi adat ni dilaksanakan masa majlis kami.
Caranya, pengantin akan berlumba untuk suap makanan kedalam mulut pasangan. Kat sini keliru skit. Mualanya ingatkan kena suap mulut masing-masing. Rupanya kena suap mulut pasangan.
Siapa yang Berjaya suap dulu, di percayai akan lead rumah tangga. Ada 3 kali percubaan.
Cubaan pertama.


Saya menang. Those yang tahu pasal adat ni semua bersorak. Yalah, seolah mengatakan, I will dominant in this marriage.
Cubaan kedua.

He won.

So, seri.
And last one, he cheated. Hubby tangkis tangan saya dan terus sumbat masuk mulut. Huhu.

Jadi, hubby menang secara keseluruhan. Dan dialah yang akan lead rumahtangga kami, insya Allah. Huhu.



2 comments:

cha said...

haha best je main2 rebut tapi tak comot ke yang haha

Hanys Jehari said...

Tk comot pun cha... Huhu