Monday, June 18, 2012

Dapur ; Gulai Lemak Ikan Salai

Assalamualaikum.
Lets masak masak.

Bahan tumbuk;
Bawang merah 2 ulas
Lengkuas seinci
Cili padi 10 biji
Kunyit hidup 2 inci
Garam
{tumbuk semua}
Tumbuk hujung serai bersama bahan di atas.
Santan.
Ikan salai of course.

Cara;
Bahan tumbuk bersama serai dikacau bersama santan. Campur air untuk cairkan gulai. Letak atas dapur dengan api perlahan. Tambah garam jika perlu. Kacau sehingga menggelegak dan masukkan ikan. Biar hingga mendidih.
Siap. Angkat. Hidang.
.
.
.
.
.


Makan dengan nasi panas. Yum. Yum.
Published with Blogger-droid v1.7.4

2 comments:

cha said...

sedapnya u. makanan org negeri sembilan ni hee

Hanys Jehari said...

Makanan org pahang juga cha... Huhu. Semua i buat gulai lemak. Telur itik, daging salai, ayam.. Yum yum