Wednesday, June 13, 2012

Dapur ; Spagethi bolognese

Assalamualaikum.
Lets masak masak.
Bahan.
1. Spageti { tebal or kurus ikut selera korang}. Rebus dan letak minyak bila dah tos supaya tak melekat.
2. Satu tin prego traditional.
3. Bawang putih 2 ulas blend dgn bawang merah besar sebijik.
4. Lada kisar/ boh { i suka pakai Puteri}.
5. Daging cincang, tak per lu banyak. Kalau yang empat segi tu, ambik 1/5 sahaja. Basuh dulu bg kembang sikit.
6. Tambah secret resepi iaitu rempah kari daging dalam dua sudu makan.
7. Lada benggala/ cameron/ capsicum sebiji dipotong dadu.

How to;
Panaskan minyak. Tumis cili boh dan bawang yang dah blender. Letak rempah kari. Letak air sikit dan masukkan prego. Masukkan daging dan kacau. Masukkan lada cameron dan kacau. Letak la garam kalau belum rasa. Tapi biasanya tak perlu sebab kari sudah bagi rasa ummmph.
Kacau sampai menggelegak {jangan sampai cili boh tak masak, sakit perut nanti} dan siap.
Letak atas spageti.
Dan....


Alhamdulillah hubby sampai tak boleh bangun sebab kekenyangan.
Sekian dari dapur saya.
Annyong!
Published with Blogger-droid v1.7.4

7 comments:

cha said...

yummy sedapnya :D

Cik Siti Hajar said...

sedapnyeee... terliur...

Hanys Jehari said...

Yum yum..

Hanys Jehari said...

Hajar cubalah buat:-)

Bazilah (^0^) said...

dah lama x buat bolognese..ni yg rasa nk wat nih :)

~ NANA ~ said...

bestnyeee...lama x makan :)

Hanys Jehari said...

Marilah buat dan makan.. Mudah je