Thursday, August 30, 2012

Masa terbaik menghulur jemputan

Assalamualaikum.
Raya lama. Cuti berganti ganti. Ramai yang memilih untuk menyatu.
Alhamdulillah.
Masa saya nak kawin dulu ter wonder wonder bila patutnya saya layangkan kad jemputan.
Sebulan?
Seminggu lagi?
Mengikut pengalaman, kalau guna FB better sebulan setengah sebelum majlis.
Sebab?

Untuk book kawan kawan punya tarikh.
Untuk kawan kawan plan trip dorang.
Untuk daptakn alamat mereka.
Untuk pos kad buat mereka.

Barulah ikhlas menjemput.
Kalau lagi 3 hari nak kawin baru jemput { mungkin sebab lupa dan busy dan tidak terkejar} agak sukar la buat kawan kawan.
Then jangan lupa juga bagi kad by hand. U dont know how much happy the person receive it by hand.

Kita rasa jemput mulut ke mulut or di FB memadai. Tapi pihak yang menerima jemputan akan rasa tak bersungguh.
Alhamdulillah, kad yang saya bagi by hand tu, tulah yang datang dari kl ke jerantut tu.
Bila tengok muka kawan kawan rapat datang, i dont need those present.. Their presence is most appreciated.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, August 29, 2012

Syawal 1

Assalamualaikum.
Hari ni dah syawal 10, kan? baru start keje semula. Dua hari kerja then cuti lagi. Yieha. 11hari shutdown, camno la nak panas balik ni..
Okeh. Meh review my first ever syawal as a wifey.
Malam raya diumah mentua. Makan makan berbuka bersama dan bertakbir raya. Kemudian sesi bermaafan. Menariknya bukan sekadar say 'maaf zahir dan batin'. Tapi sebut semua. Ucapan terima kasih. Menegur dan memberi nasihat. I get a lot of welcoming greet. :-)
Raya pertama memang busy super duper. Nasib dah mandi siap2 kat umah sebelum datang rumah mentua. Tak sempat ambik gambar hubby siap bersampin -_-.
Orang datang tak putus. Alhamdulillah. Seronk walau penat. Bekerja keras dengan hubby n mil kat dapur since ketiadaan maid.
Sampai malam baru lega.

bersama biras dan anak buah buahan hubby.

sempat duduk bergambar dgn hubby dgn muka retard nya *sabar je la*
Well, its a wonderful hari raya with new family. Hari ni takda nangis dah sebab dah meraung sehari sebelum raya. Even my mum kat pahang pun sibuk. N my adinda ema yang banyak ambil alih tugas kami.
While my adinda ain betul betul buat 'lari ulang alik' dari jerantut-lipis-jerantut-lipis-jerantut. Bravo sis!
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, August 26, 2012

Perihal Syawal

Assalamualaikum.
Dah 7 syawal. Sepatutnya di Pontian sekarang. Tapi tak jadi.
Tahun ni raya terbest dalam working life. Dapat cuti 5 hari. Raya katak.
Alhamdulillah dapat raya umah mentua n jadi assistant kitchen, raya pahang, melawat sedara mara, pegi honeymoon as per my dream.
Puas hati. Hubby layan je semua kerenah i. Nanti la i cite semua.


Gambar pagi raya di kala sibuk kat dapur.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Saturday, August 18, 2012

28th years old

Assalamualaikum.
18.08.2012.
Genap 28 tahun.
Pertama kali meraikan sebagai.isteri.
Di rumah mentua.
Sibuk menolong persiapan raya.
Di wish oleh.keluarga mentua.
Menangis bila di message adik adik.
Teresak bila bercakap dengan mak yang tak putus menangis.
Bertambah sebak bila pertama kali juga beraya jauh dari family tercinta.
Sesungguhnya, bahagia menyambut di samping hubby.
Untung dapat beraya di rumah mentua.
Namun masih sebak berjauhan.
Inilah dugaan perkahwinan.
Semoga.dengan peningkatan umur, saya menjadi mualim yang lebih baik. Isteri yang lebih baik. Kerna redha Allah adalah ats redha suami. Allah.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, August 17, 2012

Selamat Hari Raya

Assalamualaikum.
Sebelum FB penuh dan jammed,
Sebelum message di hp pending delivery,
Sebelum jammed di jalanan,
Sebelum sibuk di dapuran,
Sebelum sampai kampung dah habis coverage


SELAMAT HARI RAYA.
MOHON MAAF ANDAI ADA TERSENTAP N MENYENTAP.
Drive safe. Eat well.
Wassalam.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Malay women who wearing tudung: Please check incase we are one of them!

Assalamualaikum.
Urgent post. Energency n important.
Just found this sick blog which blogging about malay woman who wearing tudung.
Click here {http://tudung-candid.blogspot.com/search?updated-max=2012-07-16T06:30:00-07:00&max-results=7&start=7&by-date=false&m=1}.
This is so not right dedpite the initial intention was to critics the way we dressed. But it gets annoying n i can call it as sexual harrasment.
Please circulate.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, August 15, 2012

WW ; syurga bawah tapak kaki suami

Assalamualaikum.


Haih.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Monday, August 13, 2012

Biskut Choc Chip

Assalamualaikum.
Sempena bulan syawal yg bakal menjelang, saya decide nak buat kueh raya pertama. Jadi choc chip la mangsanya. Bahan dah beli lama. Cuma mencari masa sementelah berkampung hampir dua bulan dirumah in laws.
Mempersembahkan...

berjaya buat dua balang dari dua adunan. Satu untuk untuk kami. Satu lagi untuk emak di kampung. Sebab my lil sis sangat suka. She request dari sebelum puasa. Tapi ke busy an melampaui segalanya.
Bahan.
Setengah buttercup.
3/4 gula perang
3/4 gula biasa.di kisar halus.
2 biji telur.
2.cwn tepung naik sendiri.
Sedikit.baking soda.
Sedikit esen vanila.
Sedikit garam.
Almod cincang secawan.
Choc chip secawan. Dan another half cawan untuk hiasan.
Dua sudu koko masakan.
Mixed semua.
Letak atas ketas pembakar n letak dua biji choc chip atas biskut. Masak dalm suhu 180 degree, 20 minit.

adunan awal lembik dan jadi ala ala Subway's cookie. Yummy. Jadi i tambah tepung lagi.

sebalang.
Seronok pula dapat buat kueh raya ni. Feeling. N hubby asik masuk dapur. Ngap je. :-).
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, August 12, 2012

Rumah Raya

Assalamualaikum.
Weekend yang super duper busy. Hari sabtu setengah hari berkampung di service center proton. Service n tukar timing belt. Rabak.
Then plan nak balik home sweet home kemas rumah n buat kueh raya. Fail. Balik umah mil n tolong apa yang boleh ditolong. I buat badak berendam. Hihi.
Seronoknya berbuka dengan entire family in laws. Ngan anak anak buah hubby.
Hari ahad baru dapat mengemas rumah. Hubby best part cleaning ni. Dia details. I ikut je arahan dia. Hik hik. Dia vacumed. Dia mopped. Dari atas smpai bawah. Pheww.

home sweet home.
Dan dah ready pun kueh raya!

barulah feel raya. Hihi.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, August 10, 2012

Barakallah Friday

Assalamualaikum.


Alhamdulillah berjaya tak menshopping di jalan tar this wek despite of the hectic job.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, August 9, 2012

Review ; Photobook Bertandang by OP

Assalamualaikum.

ini customize storybook a.k.a photobook belah lelaki khas dari op. So this pb quite different from my others pb. Cuma 20 pages termasuk kulit depan dan belakang. Metallic ala ala kaca gitu. Berat gila. Qualitu bagud. Cuma sedih ada pic yang repeat. Cuma beza editing. This pb got quite a lot of editing. Jadi macam fake. Tapi tak pe la. Suka ati la.
Yang penting cantik pas edit.
Harga? I think rm 700 sekali ngan photoshoot, wedding pic n pb. Try tanya kat kedai gambar di Mara.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, August 8, 2012

WW

Published with Blogger-droid v1.7.4

Saturday, August 4, 2012

Ramadhan 15

Assalamualaikum.
Ramadhan 15 dh ye hr ni? Tak sedar kejap je dah dua minggu.
Tak lama lagi je nak raya. Cuak.
My first time raya as isteri. As menantu. As cucu menantu. As staff cimb{apa kena mengena?}. No longer single and boleh tido sesuka hati kalau penat. No longer bolh buat bodo klau malas.
Raya di sini. Sehari sebelum raya is my birthday. Dont know who will remember it {fb tak kira la. Ada notification. Huh}.
Banyak kisah dengar2 ramai yang menitik raya pertama sebab rindu family. N i dont know what will im going to encounter another 2 weeks.
Persiapan raya?
Hubby tk nak baju sebab dh ada 2 psg baju melayu. Mine also have more than 2. Bukan tamak tapi byk baju tak sempat pakai lagi.
Kuih raya, plan nk buat choc chips. Tp projek belum start daa. Beli kat jalan tar tak sedap. Ada order tart nenas dr kawan opis. Terlupa plak bekas kuih raya nya tak beli lagi. Huhu.
Hari ni nak blk kg i. Nk buat nasi ulam. Nk bg hubby rasa.
P/s; amacam puasa? Mine masih penuh. Moga hajat termakbul. Aminn..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, August 1, 2012

WW ; Hate it

but need to went through to reach saturday. Hmmph
Published with Blogger-droid v1.7.4