Monday, October 29, 2012

Selamat Hari Raya Aidil Adha

Assalamualaikum.
Hari Isnin yang gloomy selepas cuti 3 hari.
Masih belum lambat untuk ucap Selamat Hari Raya Qurban buat semua. Amacam raya kali ni? Those yang baru kawin, ini pengalaman kecil beraya dengan suami n family baru. Those yang belum kawin, maybe kali terakhir raya as single. Pas ni, raya ikut turn la ye.
Mine, mulanya kena raya rumah hubby tapi sebab korban hari raya kedua, sabtu. So dapatla den raya kat umah den kali ni. Happy tak terkata kata. Hihi.
Bertolak dari kl hari khamis pas kerja, n alhamdulillah bos bagi.lepas kul 4. Kul 5 kuar dr tol gombak, ok la lagi. Dah dekat2 km29 tu, dah slow dah.
See..

then baru buka lalaun.kontra. Laju sekejap. Sampai lepas genting sepah je, jammed balik dengan hujan mencurah curah sampai la tol bentong. Pengalaman buat hubby pulang ke kg dengan jammed. Huhu.
Sampai la umah kul 8. Berbuka puasa sunat arafah dalam kete je.

Raya di Jerantut. Then balik umah uwan. Kumpul semua kat situ. Mengerjakan daging koban. Hubby n birasnya menolong kat dapur. Kitorang melepak. Pergh. Perangai.
Petang tu balik kl sebab esok nya nak qurban kat subang plak.

alhamdulillah. Kali ni dapt buat qurban. Mak mentua bermurah hati support. Thanx so much mama. Usap kepala lembu dengan bacaan bismillah. Tenang je dia. Tengok 5 ekor lembu tumbang buat rasa insaf datang. Ada lembu yang tenang. Ada yg cuak.
Kemudian buat agihan. Makan sup tulang. Penat. Tapi seronok.
Moga tahun depan dapat buat sendiri untuk bertiga plak. Amin.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, October 24, 2012

Di Hari Kejadian..

Assalamualaikum.
To all bride to be n lovely, just a simple tips.
Di hari kejadian, put no worries. Put all your trust to ur family n friends.

Ye saya tahu. Kita ada banyak kebimbangan dan kerunsingan.
Bimbang makanan tak cukup. Goodies salah bagi. Meja makan tak kemas. Tak ada org angkat pinggan. Make up tak lawa. Bunga tangan tak segar. Photographer tak snap apa yg kita nak. Lagu kawin yang kita sediakan tak di mainkan. Hujan lebat. Siapa pegang bunga manggar. Siapa nk pi letak signage. Inai tak merah. Lagi haru inai hitam.
Trust me, semuanya saya pening fikir.

Banyak benda kena fikir. Tapi jangan fikir sorang. Share it with ur sisters n brothers n family. And best friends.
Bagi tugasan siap2. Repeat tugasan especially utk yg kita rasa tak berapa nak ingat tu. Bagitau OP apa yg kita nak. Bagitau adik tentang lagu supaya dia boleh deal ngan dj.
Dan di hari kejadian, lepaskan semuanya dari bahu.
Its your big day. Its the day you became someone's wife. Its the day when you are no longer belongs to ur parents -_-.
Cry if you want it. I did. My mom did. My mother in law did. Biaralah make up habis skit. Pastu touch up la. Hihi.
Laugh whenever u want. I did. I laugh with my best friends n hubby. Relief whenever its done. Lega.
Enjoy the momments. Biaq pi la lagu apa dj nak putaq. Lagu dangdut ka, lagu arab ka. I dont care.



Smile to all the cameras. Smile as bright as u can. Show ur feeling.
Coz someday whenever u look at ur pics, u know how happy u are.

Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, October 19, 2012

Yiputta?

Assalamualaikum.

favors for kids. To keep them in place. Hehe.
I love doing kerja kawin. And this for my beloved friend.
Any orders? Suit for wedding, potong jambul, aqiqah. Email me.
P/s; sedih terpaksa let go orders untuk bunga pahar.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, October 11, 2012

My Bridemaid getting married

Assalamualaikum.


My bridemaid getting married this Nov. And awal awal lagi udah ku bilang sama suami untuk ke negeri cik siti wan kembang walau 7 jam perjalanan.
Apa yang mampu ku tolong memang akan ku tolong. Termasuk tolong membebel. Hehe..
P.s;. Mari berkumpul macam kahwin aku hari tu ye.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, October 10, 2012

WW

Assalamualaikum

Published with Blogger-droid v1.7.4

Tuesday, October 9, 2012

Apa itu Subur (2)? ; Cervical fluid

Assalamualaikum.
Meh sambung...
Apa yang buatkan seseorang tu subur?

Cervical fluid yang sihat.
This fluid terhasil bila perempuan ber ovulasi. Atau kata lain nya bertelur. Biasa kalau ada keluar mucus jernih yang bila ditarik antara dua jari tak putus, itulah cecair yang menandakan ovulasi.



Itulah cervical fluid. Ciri sihat adalah jernih dan tak berapa tebal. Kalau kekuningan tu, better jumpa doctor. Maknanya tak sihat. Bila tak sihat, sperm agak sukar berenang ke telur kita. Bila tak sihat juga akan menyebabkan sperm hidup singkat je dalam badan. Jadi, kalaulah berhubungan tak kena time ovulasi, then fluid tak sihat, sperm akan mati before jumpa telur. Dahlah bila berhubungan time ovulasi, peluang pregnant cuma 25~30% je tau. Kalau sihat sperm boleh hidup sampai 5 hari. Huhu.
Apa pemakanan untuk fluid yang sihat?
I come across dr hamid arsyat'blog. Dia cakap perempuan kena hadkan pengambilan vitamin c. Kita kan sangat suka vita c. Ambik banyak.mana pun rasa semakin bagus kononnya. Tapi no no no. Overdose vita c boleh buat cervical fluid kering. Dah kering, camno sperm nak berenang kan? So watch out the consumption of vita c.
Tapi orang laki memang digalakkan ambik vita c. Untuk bagi sperm tidak bergumpal, especially untuk yang smoker { oh kena bagi vita c banyak2 kat hubby }. So, lets take care our cervical fluid.

Wah. Panjang entry ni. Dah macam doktor sakit puan. Sambung lagi next ye.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Monday, October 8, 2012

Apa itu Subur?


Assalamualaikum.
Apa definasi subur bila orang asik cakap, suburnya dia. Senang lekat. Pakai iud pun lekat.
So far dari pemahaman saya, perempuan ni keluar telurnya sekali je sebulan. Dan telurnya boleh hidup 48 jam je. Kalau tak da hubungan intim, tak da la persenyawaan, tak da la baby. Dasarnya, semua perempuan subur sekali sebulan. Itu yg saya paham. Jadi apa yang buatkan orang lain tu senang je preggy?

ewww gambar censored.
Haaa.. Nak tau tunggu next entry okey...
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, October 5, 2012

Barakallah Friday

Assalamualaikum.

moga sentiasa ceria bekerja. Amanah tu!
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, October 4, 2012

Syawal 4&5; honeymoon

Assalamualaikum.
Alhamdulillah, after 4 months of marriage dapat juga honeymoon. Yippi. Kemana kami bjalan?
Tadaa...!

Cherating je pun. Hihi. Tempat yang pegi berulang kali. I likeeee.
We ate sata n otak otak. Sadly its not that nice as per mu visit last year.


Then check in Holiday Villa. The room not as per in the website. Tapi layankan ajee.. Yang penting dapat bersama suami n main air. Yippi.


eastern village, si rumah panjang.

air air air. Masih ada sisa inai di kaki. Syahdu.

tatapla kami 20 tahun akan datang.. Hihi.
Rate bilik guna tnet rm150. Facilities memang cantik. Cuma tak da bath tub n blh orang sebelah karaoke. Apakah? Huhu.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, October 3, 2012

WW ; rezeki

Assalamualaikum.

i won!
Published with Blogger-droid v1.7.4

Tuesday, October 2, 2012

Pekerja bank senang curang?

Assalamualaikum.
Betul tak tajuk atas?
Bagi saya yang memang pekerja bank sejak grad, agak terkejut dengar statment diatas. Atas dasar apa statment tu dikeluarkan.?
Lagi best yang buat statment tu orang bank juga. Konon alasan dia berhenti sebab orang bawah dia suka goda dia. Huh.
For me, my mum dah bilang awal awal untuk jauhkan diri dari lelaki yang dah kawin. Sebab?
Pada umur 23, alone di kl, we tend to be alone n need someone. This laki orang mestilah pandai ayat since tahu kat mana kelemahan perempuan.
Sebab tu saya elak betul betul makan dengan orang lelaki. Kecuali yang saya dah kenal family nya.
Sekarang lagi la. Saya takkan kuar makan dengan lelaki tanpa ada geng perempuan. Huhu. Dah jadi isteri ni, aduhai rasa dosa tu mengekori je. Cabaran sungguh menjadi ister yang kerja luar ni.
Tapi kan, lately memang tak dinafikan banyak gejala hubungan sulit dengan colleagues. Scary bila tau. Serioulsy tak expect.
Mohon dijauhkan. Amin.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Monday, October 1, 2012

Setengah tahun

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. Cukup 6 bulan usia perkahwinan kami.
Masih hijau.
Alhamdulillah. Masih seronok bersama. Tipulah kalau tak ada drama kan.
6 bulan, banyak belajar tentang hal family masing masing. We are getting know apa perangai family masing masing supaya tahu 'what to talk n to do with them'. Ingat senang nak buka cite? Huhu.
Family terdekat masih tak tanya 'ada isi belum?'. Yang tanya pun my mil's friends. Insya allah. Rezeki allah. Nanti Dia nak bagi, kun fa yakun je la.
Within 6 months, dah rasa all the hospital momments, jaga inlaws sakit, raya bersama inlaws, our honeymoon to cherating, juggle between works n family.
Alhamdulillah. I love him more n more everyday. Bersykur Allah beri hubby untuk saya. Hes not perfect, me neither. Its just we are meant for each other. Complete each other.
I almost asked him to marry me, everyday. Haha. Luv u sayang.

6bulan lalu.
Published with Blogger-droid v1.7.4