Tuesday, October 9, 2012

Apa itu Subur (2)? ; Cervical fluid

Assalamualaikum.
Meh sambung...
Apa yang buatkan seseorang tu subur?

Cervical fluid yang sihat.
This fluid terhasil bila perempuan ber ovulasi. Atau kata lain nya bertelur. Biasa kalau ada keluar mucus jernih yang bila ditarik antara dua jari tak putus, itulah cecair yang menandakan ovulasi.



Itulah cervical fluid. Ciri sihat adalah jernih dan tak berapa tebal. Kalau kekuningan tu, better jumpa doctor. Maknanya tak sihat. Bila tak sihat, sperm agak sukar berenang ke telur kita. Bila tak sihat juga akan menyebabkan sperm hidup singkat je dalam badan. Jadi, kalaulah berhubungan tak kena time ovulasi, then fluid tak sihat, sperm akan mati before jumpa telur. Dahlah bila berhubungan time ovulasi, peluang pregnant cuma 25~30% je tau. Kalau sihat sperm boleh hidup sampai 5 hari. Huhu.
Apa pemakanan untuk fluid yang sihat?
I come across dr hamid arsyat'blog. Dia cakap perempuan kena hadkan pengambilan vitamin c. Kita kan sangat suka vita c. Ambik banyak.mana pun rasa semakin bagus kononnya. Tapi no no no. Overdose vita c boleh buat cervical fluid kering. Dah kering, camno sperm nak berenang kan? So watch out the consumption of vita c.
Tapi orang laki memang digalakkan ambik vita c. Untuk bagi sperm tidak bergumpal, especially untuk yang smoker { oh kena bagi vita c banyak2 kat hubby }. So, lets take care our cervical fluid.

Wah. Panjang entry ni. Dah macam doktor sakit puan. Sambung lagi next ye.
Published with Blogger-droid v1.7.4

2 comments:

Anonymous said...

Thats good, your blog is cool, i like it. Thanks for the efforts my friend.

Anonymous said...

I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet smart so I’m not 100% sure. Any suggestions or advice would be greatly appreciated.