Saturday, December 15, 2012

Give and Take

Assalamualaikum.
Hello lovelies..
Ok. Mari kita bercakap hal rumah tangga. Its kinda important essentials bila dah kahwin.
Dalam perkahwinan, rasanya belajar give and take ni sangat penting.
Kadang kadang kita terlalu banyak 'take' sampai lupa macam mana nak memberi.
Tu yang buat partner kita hangin. Asik dia aje kena give and tak da take.
Kadang kadang kita juga terlalu banyak give. Kompromi semua benda. Sampai part yabg kita deserve take pun kita abaikan. No. Tak boleh macam tu. Sampai satu masa, ia akan makan dalam. Sampai satu masa, bila dah tak tahan, tu yang burst out. And its over.
Bukan mudah sebenarnya nak give ni. Take senang.

Contoh. Ada rancangan tv kita punya yang menarik , yang memang tak bolrh nak lepas la, kalau lepas, rasa macam arrggghhh bila dapat tengok lagi ni. Dalam masa yang sama hubby nak juga tengok bola. Live.
So. Give? For me, I give la. Sebab live kan.
Next cerita kalau dia nak tengok.bola lagi, bagutau la dia. Hari tu dah bagi chance, this time kita punya la pula. So he will give.
Seriously, bukan mudah nak paksa orang tengok citer yang kita suka.
Contoh lagi. Balik kerja penat kan. Tapi kita still akan masak untuk family. We give. Dan partner kenalah bertolak ansur, tolong basuh pinggan ke. Kemas kan meja pas makan ke. Sejuk hati isteri.. hihi.

Bila bila kita nak minta hubby tolong, janganlah berkias kias. Cakap jelas dan terang. Perempuan dan laki ni cakap bahasa berbeza.
Cth. Abg, saya penat la - maksud orang peempuan, boleh tak malam ni kita makan luar je? Or, abg tolong saya kemas n basuh pinggan pas makan ye.
Orang lelaki fikir, - ok. Nanti abang urut kan. Or rehatlah pas dah makan, pas dah setel kemas nanti. Or, letaklah minyak.
Cakap je, abang saya penatla hari ni. Tolong saya kemas ye.
So, ok pengajaran rumahtangga hari ni. Lagi beberapa hari ni masuk 2013 dah.. :)

No comments: