Thursday, December 31, 2015

Recap 2015

Assalamualaikum.

Its been a while. Pheww. Bersarang blog.

Dah 31 December 2015. Esok, 2016. Sekejap je.

Apa yang berlaku setahun ni?

1. Umrah. Alhamdulillah, buka 2015 dengan umrah. Menjejak kaki ke bumi ambiya, subhanallah, rasa untung sangat diterima di sana. Jemput kami lagi, ya allah.

2. Haznor. Arwah haznor. Pergi menemui Ilahi 2 hari lepas saya balik dari umrah. Doa saya di Raudhah, andai takdirnya untuk dia sihat, sihatkanlah dia secepat mungkin. Andai ini ajal nya, permudahkan buat dia. Ya, sungguh mudah dia pergi. Sampai sekarang kami masih bercakap tentang dia. Sungguhla, ajal orang baik itu sungguh mudah. Alfatihah.

3. Hectic dengan kerja. Balik kul 10 malam. Tak tau la how will get paid back. Doa yang baik baik untuk bulan 3. Huhu.

4. Ayda Jebat. Finally dapat jumpa bersua muka dengan budak bubbly ni. Mulanya cuak jugak. Kot la.. tak sepeti yang di gemburkan. Tapi first time jumpa.. shes so lovely. Dan teruslah episod berjumpa dan berjumpa dan berjumpa. Sampai dah kenal. Sampai dh tahu nama.

5. AJScreamer. Mengenali Ayda jebat, memang tak sah kalau ignore AJS. AJS bukan sekadar fan club. More to family. We protect each other. We back up each other. We protect ayda. We meet many times. We build relationship stronger and stronger. Alhamdulillah. No wonder hubby suh tukar nama.. AJfamily. Haha.

6. Gathered with my besties. Miss them so much. Walau tak cukup korum. Walau ada yang drop out. Thanks untuk yang masih setia bersama. 13 tahun yang sweet and bitter. Inilah sahabat yang terima saya dengan demam korea.. demam ayda jebat. Yang mampu mengutuk kegemukan ku. Haha. Stay strong gaiz! Coz i always need u all around. Sarangae namja chingu!

7. Semi Final Muzik Muzik. First time involve dalam benda macam ni. Semuanya sebab Ayda. Dekat 50 orang jugak yang turun. We met everyone. We greet each other. We screamed for ayda. Walau Siapa Diriku tak ke AJL, tapi tak apa. Good effort. Cuba lagi.

8.  Oh My Venus. Macam biasa.. setahun sekali je akan pulun dan fanatic dengan sesebuah drama. Last year pinochio. Tahun ni oh my venus. Tetiba jadi fanatic So Ji Sub. Habis drama dia yang lain saya layan jugak. Well, hes good. Hes cool. He's the only SO GAN ZI. Tak boleh nak move on dari drama ni. Serasa umur masih 21 tahun.. berborak drama korea ni buat rasa masa terhenti. Well, i have few people with the same soul. Thanks so much my lalings!

9. Tahun ni dapat beraya dengan berat idaman! Haha. Siap dapat pakai baju kurung moden.

10. Dua kali ke cameron. 1 day vacation dan 3 day hectic jammed vacation. Apa apa pun.  Seronok sebab dengan orang yang cool dan ada my gravity, aqil!.

Ok.. cukuplah 10. 10 happy momments. Bad momments? Kita lupakan..  cukup sekadar jadi guidance.

Welcome 2016. Welcome 32 years old. Harapan? Better me. Better economy. Bigger family. Haha.

Sarangae yarabun!

Hanys Jehari
31 Dec 2015.

Monday, September 14, 2015

Siapa DiriKu by Ayda Jebat

Assalamualaikum!
N hello!!

Jom tengok music video #SIAPADIRIKU by Ayda Jebat 😁😁😁

Watch "Ayda Jebat - Siapa Diriku (Official Music Video)" on YouTube - https://youtu.be/wezKwu9FsWE

Tuesday, September 8, 2015

With Ayda Jebat

Orang cakap dia GEDIK.
She just being herself. Seriously, dia akan react tiap kali org jerit nama dia. Lambai, senyum, salam.. Dia notice orang yg dtg jumpa dia. And shes HYPER! Dia akan try balas comments orang kat twitter n ig.
Ko ingat artis ber 550k follower ada masa nak layan cenggitu.. huhu. But she try her hard. Kagum.

Im not a malay actress fan or malay drama fans. Im more to kpop n kdrama. Sebab kurang sket bab2 cipta gossip.
Tapi ayda jebat changed my perception. Dia bangkit dari kegagalan AF dan alhamdulillah rezeki nya mudah dan murah.

Tak kenal tak cinta.
Betul la tu.
Now, kata kata 'aku menyampah drama melayu, artis melayu' makan diri.
Shes my new current obsession.
So now..
Kpop + kdrama + ayda jebat.
Bye.

Jaga diri. Jaga hati. Jaga jemari. ❤

Hanys the aj warrior

Monday, September 7, 2015

ESP untuk Cantik

Assalamualaikum....
Berikut adalah pengalaman pengalaman pengamal ESP.
Mungkin kisah mereka ada persamaan dengan kisah kita seharian.
Pengalaman first,
teringat JUN 2013,waktu first amek produk shaklee dengan ESP dulu...kalau ade orang try yang murah2 dulu,tqpi sy terus amek ESP sebab waktu tu nak buat persediaan utk kahwin...almaklumlah nak jd perantin kena lah skin cantik,body tip top,bertenaga sebab banyak benda nak uruskan...
so tak banyak bunyik try jelah esp,mula2 susahnyq aku nak telan susu soya ni...last2 google sendri boleh tak campur dengan minuman lain...hasil google,saya teruja bila dapat tau ESP boleh campur dgn minuman lain...sy pilih strawberry duthlady milk...sebab mmg feveret ni...so bila campurkan,rasa macam aiskrim..so delicious!!!!
lepas tu gasaklah minum and cuba macam2 perisa,milo lah,campur madu dengan kurma lah..
sedang seronok rasa variasi minuman,halimah kena healing crisi...badan lemau gilerrrr....stress sekejap dalam 2 minggu...pelik jugak apehal lah badan lemau...akk pesan suruh banyak minum air banyak..buat jugak lah...sehari mmg buat lebih dr 3L sebab nak sembuh cepat...
lepas sebulan amalkan ESP x nampak ape2 perubahan pon...masa tu macam dah rasa kena tipu je...tapi gagah jugak beli lagi sampai masuk 3 canister baru nampak kesan...lama oii!!
benda pertama saya perasan ialah parut luka di kaki dah hilang...sebab dulu masa kecik macam jantan kan...org masuk longkang aku masuk longkang..tu benda pertama nampak!!
lepas tu kulit muka dah x berbelang.....kalau tak dah macam pakai topeng..lepas tu perubahan nampak lagi bila jerawat kecik2 yg dulunya macan ku nak tarah pakai pisau..kini kian hilang...perasan jugak kulit dah sekata..
yg part paling best badan dah x lemau...dah tak baringg je lepas balik keje macam org pikul batu...balik kerja boleh buat kerja2 lain...
memang best ESP!terbaik dari ladang soya....hihi!
Dapatkan ESP ketika pada harga PROMO dan rasa sendiri pengalaman bercinta dengan ESP 
Hanys Jehari
Your trusted SID
012.3594.266

Sunday, September 6, 2015

Side Effect ESP

Assalamualaikum....
Nak kongsi SIDE EFFECT ESP ni.. 
Puan ismaniza
Mula2 cuba ESP masa menyusukan anak kedua....memang puas hati susu banyak dan badan tak letih sangat...
Anak pertama dulu menyusu badan sampai 3 bulan ja pas tu terpaksa campur dengan susu botol sebab susu badan kurang....sejak mengamalkan ESP dapat menyusu anak kedua sampai sekarang umur dah 2 tahun 3 bulan....bukan dia sahaja menyusu anak bongsu pun menyusu sepenuhnya jugak.....waktu pregnant anak bongsu pun, susu banyak lagi untuk kakak dia....Dengan amalkan ESP sekarang tak dak masalah untuk susukan dua org budak :-)
Kesan sampingan side effecf yg dapat dari amalkan ESP:
- SUSU BANYAK, cukup untuk dua org, si kecik bulat hanya dengan susu badan
- kulit semakin CERAH, parut semakin pudar
- awet muda
- badan tak terlalu kembang sekarang dah kurus
- selera makan kurang
yg best masa bawak anak bongsu pi klinik org tegur anak first ke....saya ckp tak la no 3....dia tanya umur saya ckp dah 30thun...dia ckp ingatkan baru kahwin, anak first sebab nampak mcm 20-an....
Suami pun perasan badan mcm dah ada curve dan anjal sikit sejak amal ESP....
Sebelum ni selepas bersalin anak pertama badan berisi dan kembang sangat...
Alhamdullillah sejak amal ESP bersalin anak kedua dan ketiga badan tak naik mendadak....
Baru2 ni jumpa sepupu dia ckp tahniah dah berjaya kembalikan badan mcm zaman anak dara...TAK RUGI CUBA ESP :-)
Awak awak nak tak SIDE EFFECT tu...?  
Bulan ni boleh dapat special package. Special price.
Sehingg 28.3.2015 je tau!
Hanys
0123594266

Saturday, September 5, 2015

RAHSIA KRIM AJAIB

Wahhhh, nampaknya ramai yang ternanti- nanti apa kegunaan KRIM AJAIB ni kan? 
Jom tengok bawah:
1.Merawat eczema dan gatal-gatal digigit serangga
2. Melembutkan tumit dan merawat tumit pec ah
3. Ubat luka / lecur
4. Luka pada puting bagi ibu-ibu menyusu
5. Menghilangkan parut
6. Ruam pada baby
7. Losyen harian
8.Baik untuk kulit yang mengalami gatal-gatal
9.Demam panas (boleh disapu ke seluruh badan).  Inshaa Allah badan akan berpeluh tak lama selepas itu
10.Baik untuk demam campak. Menghilangkan kesan atau tanda demam campak.
11. Memecahkan lemak / pembuangan angin dengan cara urutan terutama pada bahagian perut.
Harga? Cuma RM35 sahaja satu tiub.
Jaga diri, jaga hati ❤
Luv,
Hanys Jehari
012 3594266
Certified Shaklee Distributor

Friday, September 4, 2015

USAHA MERAWAT DENGGI

ALTERNATIF MERAWAT DEMAM DENGGI
Tradisional
------------
Air masak 3L sehari
 Sup ketam
 Jus daun betik
 Jus buah kiwi
 Jus buah kurma
 Jus buah jambu
 Jus pegaga
 Jus/buah tembikai merah
*cara untuk jus: kisarkan bahan2 di atas dan tapis jus
Jangan pula blend ketam dgn kulitnya sekali yek
I do eat SUP KETAM dan JUS DAUN BETIK setiap hari.. sampai rasa trauma dengan KETAM
Atau.... boleh cuba
Supplement (SHAKLEE)
---------------
 Performance Drink
   membantu mengimbangi kandungan elektrolit dalam tubuh
   mengelak dehidrasi @ kehilangan cecair dari tubuh akibat demam panas
   bertindak seperti minuman isotonik tetapi bebas carbonate & kurang gula berbanding di pasaran
Nutriferon
   sebagai "immune booster" untuk meningkatkan tahap imunisasi tubuh
   eksklusif dipatenkan dan satu2nya semulajadi di DUNIA
Vitamin C
   juga bertindak sebagai "immune booster"
   membantu penghasilan sel darah merah yg akan memusnahkan bakteria untuk mengelakkan simptom lebih berbahaya (denggi berdarah)
Bertindak sebelum terlambat demi diri dan insan tersayang.
Jaga diri, jaga hati ❤
Luv,
Hanys jehari
Certified Shaklee Distributor

Kenapa? Kenapa ramai mak mak suka HERBAL BLEND?

Assalamualaikum dan hola!
Yang banyak beli Herbal Blend dari saya adalah MAK MAK.. ada jugak BAPAK BAPAK tolong belikan..
Sebab murah tu, satu hal la kan..
Kenapa? Kenapa ramai mak mak suka HERBAL BLEND?
TIADA STEROID
================
 Tahukah anda kebanyakkan krim gatal yang anda perolehi dari hospital, klinik atau farmasi mengandungi steroid?
Krim gatal jenis ini banyak digunakan. Ia hanya boleh didapati dari klinik, hospital dan farmasi. Pembeliannya tidak memerlukan surat (prescription), tetapi pembelian termasuk di farmasi memerlukan pembeli mencatat nama dan alamat sebagai menurut peruntukan undang-undang.
Antara steroid yang selalu digunakan ialah hydrocortisone, betamethasone, clobetasol, triamcinolone, momethasone, clobetasone, dsb. Sebagai contoh, jenama Daktacort yang dijual mengandungi hydrocortisone.
Krim jenis ini banyak digunakan untuk:
⚡️merawat ruam lampin (selalunya dicampur dengan ubat anti-kulat) seperti Daktacort, Candacort, Decocort, dsb

⚡️gatal-gatal disebabkan alahan (allergy) seperti Elomet, Hydrocortisone, Betnovate, Dermovate, dsb

⚡️gigitan serangga

⚡️gatal di bahagian sulit - selalunya lelaki menghadapi masalah gatal di celah kelangkang psoriasis seperti Dermovate, Diprosalic, Beprosalic, Elomet, dsb

❌Krim-krim ini tidak boleh digunakan‼️‼️
untuk jangkamasa panjang dengan banyak. Ia harus disapu nipis-nipis ke bahagian yang kena. Sekiranya boleh, tidak perlu digosok, cuma sapu sebagai satu lapisan yang nipis.  

Antara kesan-kesan sampingan steroid ialah:
❄️ia akan menipiskan kulit anda
Sekiranya penggunaan berlebihan (lama atau banyak), mungkin akan berlaku penyerapan ke dalam badan (systemic absorption) yang boleh membawa kesan-kesan buruk terhadap kesihatan anda

Ada di antara steroid yang digunakan agak kuat dan tidak sesuai untuk bayi.
Untuk bayi, steroid yang boleh digunakan ialah hydrocortisone atau mometasone (generasi baru). Jenama terkenal seperti Econazine tidak sepatutnya digunakan pada bayi.
Krim yang mengandungi steroid betamethasone, clobetasol, triamcinolone tidak sesuai untuk penggunaan pada bayi atas sebab-sebab yang dinyatakan di atas.
Sumber:
http://farmasianis.tripod.com/steroid.htm
Sebab tu saya pilih Herba Bland!!!
Jadi... mak mak dah boleh start cek krim gatal yang duk sapu kat anak tu ye..
Jaga diri, jaga hati ❤
Luv,
Hanys Jehari
012 3594266
Certified Shaklee Distributor

Thursday, September 3, 2015

heaven kannnnnn?

Nasi Goreng Bodo

Resepi Nasi Goreng Bodo

Bahan asas
============
1. Nasi
2. Bawang besar potong mayang
3. Cili padi ditumbuk
4. Telur
5. Garam

Additional
===========
1. Sosej potong nipis goreng dulu
2. Lobak potong halus
3. Kacqng panjang potong kecik kecik
4. Kiub tomyam kalau nk jadi nasi goreng tomyam.

Cara masak
*************
Masuk kan cili padi, smpai cili tukar color. Masukkan telur goreng hancur2. Masukkan nasi, bawang dan garam. Siap.
Nak extra?
Tambah la bahan bahan additional tu.

Siqp. Makan. Simple je. Tiap pagi boleh buat untuk suami😘

Love, hanys.

Wednesday, August 26, 2015

Pengalaman Denggi part 2

Assalamuaalaikum dan hola!
Jom sambung cerita DENGGI.
Hari isnin, tekak saya start rasa PERIT sangat. Makan memang dah tak lalu langsung. Saya makan hanya for the sake alas perut dan makan ubat.
Lengan dah berlubang lubang kena cucuk ambil darah. And its not getting better. Dari 90 ke 60. Suhu badan tak berkurang. Doktor dah start risau.
Doktor bagitau husband, bagi apa sahaja yang dia nak makan. Asalkan dia makan.
Tapi, memang TAK ADA SELERA. nope, TEKAK PERIT. memang tak mampu telan. Husband offer dominos, kfc.. apa sahaja fevret saya. Tapi semua reject.
By the way, agen prudential saya datang. Dia suruh tukar bilik single. Katanya, anis layak bilik single. Jangan buat malu akak.  Hehe. Terbaik la kakak agen saya tu.. sebab tu penting cari agen insurans yang kita kenal dan boleh adjust (eh promo plak).
Petang tu tukar bilik. Husband dah bawak barang fevret saya, bantal peluk dan selimut.
Husband pun dah start bawa sup ketam. Ketam is always my fevret.. tapi, saya tak mampu makan. Sebab it turns out, sangat TAK SEDAP! rasa nak pitan makan. Sampai sekarang rasa tu terngiang ngiang kat tekak.. and i guess, im not into ketam anymore.
Husband paksa minum air 100plus, air daun betik, performance drink shaklee.
Platelet darah dah start naik hari rabu. Suhu dah turun. Muka dah kembang sebab dah dekat 10 bag air drip.
Family dari jerantut datang. Rupanya bila kita disahkan denggi, nama terus di hantar ke jabatan kesihatan. Mereka akan call tanya kita pergi mana dalam dua minggu.
Rumah jerantut, subang semua kena fogging. Hew hew..  baguslah kan. Ada langkah prevention.
Hari khamis patutnya dah boleh discharge. Tapi lepas lunch, saya muntah muntah. Bintik merah baru start naik kat tangan dan kaki. Gatal sangat. Tapi tu kata doktor tanda virus start keluar.
Jadi, hari jumaat la discharge. Lepas confirm dah tak muntah. Platelet 130. Acceptable.
By the way, memang tak ada ubat untuk denggi ni. Masa saya kat hospital pun, hanya ubat demam je diberi. Untuk denggi, akan drip air je. Drip. Drip. Drip. Yang tahap kronik akan drip sel darah putih.
Kena minum banyak air untuk buang virus.
Isotonik drink antara yang terbaik la. Tapi siapa sanggup duk minum100plus yang bergas tu kan? Silap silap kena diabetic
Sebab tu saya minum Performance Drink shaklee. Rasa oren. Tak ada gas. Fresh. Dan saya pastikan Vitamin C 500mg, saya ambil 2 biji setiap hari. Sampai sekarang. Untuk pastikan antibodi badan kuat untuk block serangan  denggi kedua.
Ada sesiapa yang nak share pengalaman denggi?
Jaga diri. Jaga hati ❤
Luv,
Hanys Jehari.
Certified Shaklee Distributor.

Monday, August 24, 2015

Pengalaman DENGGI part 1

Assalamualaikum dan hola!
Saya dah janji nak cerita pengalaman saya menghidap DENGGI kan.
Cerita ni dah lama. Tahun lepas. Bulan 11 2014.
Bermula dengan GUSI saya bleeding tiba tiba pada hari SELASA. Tanpa sebarang action. Macam gosok gigi ke. Tertusuk tulang ke. Ianya tiba tiba. Tengah kerja ni...rasa hanyir dalam mulut. Saya ambil tisu, dan GUSI BERDARAH.
Saya abaikan. Petang tu berdarah lagi.
Esok nya berdarah lagi. Petang esoknya saya dah tak sedap badan.
Khamis saya MC sebab demam. Jumaat saya kerja semula sebab suhu dah turun tapi BADAN saya sakit sangat.
Hari Sabtu, saya banyak terlentok. Pergi klinik, bagi ubat demam macam biasa.  Terbaring. Badan sengal. Macam bisa.
Ahad malam badan panas sangat sangat. Husband bawa saya ke ICU Kpj shah alam.
Suhu dh 40 darjah cel. Check darah.  Platelet darah saya dah menurun dari minimum. Normal 150-160.
Saya punya masa tu 90. Terus admitted. Dengan tak bawa baju. Memang sehelai sepinggang. Paling saya takut, kena cucuk kat tangan tu. Tempat drip dan isi ubat. Serius sakit dan saya menangis. Besar kot jarum tu..
Bilik single dan double penuh, jadi dapatla bilik 4 orang.
Aircond sejuk. Memang tak cukup la selimut tu. Sorang sorang sebab husband tak boleh teman. Bising dengan keadaan sekeliling.
Pukul 3 pagi, tetiba ada orang letak temp kat telinga saya. Memang terkejut. Terus tepis.
Rupanya nurse. Suhu masih 40. Kemudian doc datang.. cakap saya confirm denggi. Terus drip air. Memang tak boleh bergerak. Nak pergi toilet pun kena panggil nurse.
Pheww. Panjang ni cerita... nanti saya sambung lagi.. bila tekak langsung tak nak makan. 
Luv,
Hanys jehari.
Jaga diri. Jaga hati.❤  Siapadiriku

Sunday, August 23, 2015

Masker Anggur Muscat

Assalamualaikum
Hari ni saya nak pakai MASKER ANGGUR MUSCAT yang bernilai RM100 Sebiji ini.
Bukan itu sahaja, saya campurkan sekali dengan ramuan-ramuan terhebat yang mengandungi PURPLE CARROT, ELDERBERRY dan POLYGONUM CUSPIDATUM Yang semuanya MAHAL harganya..
Hasilnya?
❤Kulit semakin CERAH
❤Parut semakin PUDAR
❤Jerawat MENGECUT
❤Kulit menjadi TEGANG
❤ Kulit menjadi LICIN DAN HALUS
Tapi mana nak dapat ANGGUR MUSCAT + PURPLE CARROT + ELDERBERRY + POLYGANUM CUSPIDATUM ni??
Tak payah susah2, semuanya ada dalam sebotol VIVIX.
Vivix sangat PURE dan FRESH.. So if masker dengan Vivix memang ibarat kita bermasker dengan buah2 fresh ni lah..
Tapi dengan HARGA YG LEBIH MURAH of course
Saua akan kongsikan tips untuk consume dengan cara terbaik dan juga tips Masker Vivix.
Luv,
hanys jehari
012 3594266

RANGKAIAN PRODUK SHAKLEE

Rangkaian Produk Shaklee
========================
Ada yang kata Shaklee ni jual 'UBAT' je.. eh.  Mana ada jual ubat. Kita jual supplement da  juga beberapa rangkaian lain.
Yang penting MESRA ALAM!
Produk Shaklee dibahagikan kepada empat kategori utama:
1⃣Pemakanan sihat
2⃣Penjagaan Berat Badan
3⃣Penjagaan Diri dan Kecantikan
4⃣Penjagaan Rumah
Saya ingin senaraikan produk-produk Shaklee mengikut kategori masing-masing bagi memudahkan anda untuk mengenalpasti produk Shaklee yang sesuai untuk anda.
1. PEMAKANAN SIHAT
======================
Anti Penuaan (Collagen Powder, Vivix)
Nutrisi Penting (Alfalfa Complex, B-Complex, Chewable Vita-C Plus 100mg, ESP, Lecithin, SR Vita-C Plus, Vita-E Complex, Vita-Lea, Zinc Complex)
Antioksidan, Mata, Vitamin A (CarotoMax)
Kesihatan Tulang (AJHT, OsteMatrix)
Kesihatan Jantung (CoQHealth Plus, Garlic, OmegaGuard, Phytocol-ST)
Kesihatan Pencernaan (Herb-Lax, Peppermint-Ginger Plus)
Sokongan Imun (NutriFeron)
Kesihatan Hati (DTX Complex)
Kesihatan Wanita (GLA Complex)
Nutrisi Kanak-kanak (Meal Shakes)
Nutrisi Sukan (Performance Drink Orange)
2. PENJAGAAN BERAT BADAN
============================
Cinch Energy Tea Mix
Cinch Shake Mix
3. PENJAGAAN DIRI DAN KECANTIKAN
===================================
NutriWhite (Daily Defence Whitening
Essence, Gentle Action Makeup Remover,
Gentle Deep Foaming Cleanser, Overnight
Renewal Whitening Cream, Soothing
Radiance Whitening Softener, Spot Whitening Treatment, Ultimate Protection Whitening Lotion)
Enfuselle (Balancing Moisturizer, Eye Treatment, Hydrating Cleansing Lotion, Hydrating Moisturizer, Hydrating Toner,
Purifying Cleansing Gel, Purifying Toner)
Prosante (Lightweight Conditioner, Long Lasting Finishing Spray, Nourishing Scalp Treatment, Purifying Shampoo, Replenishing Conditioner, Revitalizing Shampoo)
Penjagaan Harian (Herbal Blend Multi-Purpose Cream)
4. PENJAGAAN RUMAH
=====================
Basic H Concentrate Shaklee
 Fresh Laundry Concentrate Shaklee
 Dish Wash Concentrate Shaklee
 Soft Fabric Concentrate
Nak tahu lebih lanjut?  Nak tahu tawaran murah?
Nak tahu harga?
Roger je saya ye. InsyaAllah.. saya sedia membantu. Memberi harga yang terbaik
Jaga diri, Jaga hati ❤
Hanys Jehari
012 3594266
Certified Shaklee Distributor

Saturday, August 22, 2015

Open House Ayda Jebat by AJScreamer

Assalamualaikum dan hola!

Asik cerita hal kesihatan je kan.. hari ni saya nak cerita pasal AYDA JEBAT.

9.8.2015, AJscreamer (AJS)
ada buat open house on behalf of Ayda Jebat (AJ).

Okey, sebelum proceed.. saya nak bagitahu, ye saya FAN AYDA JEBAT! hehe. Dan one of the AJSCREAMER (official fanclub).

Berbalik pada open house tu, one of the komander AJS contact saya since buat majlis kat shah alam. Saya pun tahu area shah alam. So dia minta saya uruskan hal candy buffet.

Kebetulan, saya memang hantu bab bab dessert ni. So im glad to help. And to sponsor. Dont expect anything pun.. just glad to support AJ.

I know one of the best candy buffet kat shah alam dari one of the best bakery kat shah alam.. yum yum sangat.

Open house buat kat Anjung Nuri, seksyen 9. Memang cantik. Rumah banglo 3 tingkat.

AJS lain dah start berkumpul hari sabtu. Saya datang hantar barang, tengok semua tengah merewang memang TERBAIK punya👍. Macam orang nak kahwin.

Ramai yang tidur situ. So, esok pagi saya datang la. Dengan barang barang bagai. Tetiba segala meja dessert under saya. So.. berjemaah la memotong kek lapis sarawak 10 biji (kek di pos dari kuching oleh AJS kuching). Then 20 biji puding choclate cheese.

Pheww. Setup table. Vendor candy buffet datang. Memang cantik and sweet je. Booth kat sebelah photo booth. Dan kami jadi orang pertama rasmi photo booth!

Alhamdulillah majlis memang sangat sangat berjaya! Bila semua dah settle, tinggal la kami warga AJS yang bekerja.. bergembira dengan AJ.

Sesungguhnya AJ sangat penat. Banyak kali saya nampak dia gelak gelak melompat tetiba dia terdiam.. macam pening. Cepat cepat orang bagi dia duduk.

Even macam tu, kalau ada orang nak bergambar dengan dia.. still dia akan senyum. Ikhlas sungguh senyuman tu! Bukan fake. Bukan paksa paksa..

Saya banyak kenal dengan geng AJS yang lain.. alhamdulillah. Semoga kekal berkawan.

Sebelum pulang.  Saya sempat jumpa budak kenid tu. Mula mula malas nak kacau sebab dia dah penat.

Tapi i just want to see her.. yang terkejutnya, saya cakap ..

Awaaa. Saya nk balik dah. Semua dah setel 😊
Dia salam saya. Cium tangan saya. Hug saya.
Awaa. Terima kasih sangat tolong.
*terharu tau*
Dan saya sempat sampaikan few words. Jaga diri. Jaga makan. And others😁😁

Yes, we did selfie. Sempat ambil sekali je. Malas nk over sebab kesian kat dia.

Oh, ni bukan first time jumpa dia. Second time actually.

And guess what, she follow me on IG! Haha. Cute je😁😁

P/s: muka happy benar dapat selfie sampai tertido atau senyum tak nampak mata dah (macam Rain). Ha ha!

I miss her❤

Jaga diri, jaga hati❤

Hanys the AJwarrior😁

Mencari PLUS SIZE

Assalamualaikum..
yes! Kita semua menghadapi MASALAH ni..
baju kat IG ke.. kat FB ke.. semua tak berapa nak muat dengan kita.. .
.kita akan cari baju yang ada caption..'plus size'.. ada saiz sehingga 7XL..
persoalannya..? .
.sampai bila? Sampai saiz mana kita sanggup pakai? .
Turunkan BERAT BADAN SECARA SIHAT.. walau lambat pun tak apa asalkan tidak naik berganda ganda. .
GEMUK IS AWESOME?
Fikir semula.. adakah awesome bila kena KENCING MANIS, JANTUNG, ULSER PERUT, DARAH TINGGI?
Jaga diri, jaga hati ❤
Love,
Hanys Jehari yang dari saiz XL -->M

Meninggal Dunia Kerana Denggi

BAHAYA DENGGI

Assalamualaikum..
DENGGI dengan nyamuk adalah sinonim Dan mudah kita nak faham..

Bahayanya denggi adalah ia menyerang manusia Tanpa mengenal usia,kanak-kanak Seawal usia 2tahun sehingga kepada orang dewasa.

Ramai kaitkan Sikap manusia punca masalah denggi tidak dapat ditangani..

Ya,Itu tidak dapat kita nafikan..
Dan masalah denggi lebih membimbangkan dikawasan Bandar..berbanding luar Bandar.

Denggi adalah penyakit berjangkit,
Dan sehingga kini tiada penawar khusus untuk masalah denggi.

Menurut pembacaan saya,
Begitu mudah virus denggi itu dipindahkan,
Hanya dengan gigitan nyamuk yang dijangkiti denggi mahupun orang yg sudahpun dijangkiti..

Virus denggi jadi lebih bahaya Bila antibodi badan seseorang itu lemah,

Sistem pertahanan badan Akan mengambil sekurang-kurangnya sehingga 10hari untuk pulih, atau mungkin lebih panjang lagi..

Sayangi diri,Sayangi mereka yang ada dengan kita..

Saya sendiri pun pernah terlantar 6 hari kat wad kerana denggi. Nanti saya cerita jerit perih denggi ya..

Dalam family husband, kakaknya sendiri MENINGGAL DUNIA kerana denggi. Dari denggi biasa menjadi DENGGI BERDARAH. and its hurt. Saya pun tak sempat jumpa 'kakak ipar' saya tu.

Apa yang saya tahu dan faham.. sesiapa yang dah kena denggi, risiko untuk kena kali kedua sangat besar. Sebab pertahananan badan dah lemah.. jadi wajib kita build pertahananan badan yang kuat💪.

Insya Allah.. moga kita dilindungi Allah😊

Nanti kita cerita apa simptom DENGGI ye.

Jaga diri. Jaga family.

Luv,
Hanys Jehari 👌

Thursday, August 20, 2015

KRIM AJAIB

Testimoni:
MALANG TIDAK BERBAU!

Benda dah nak jadi, tiada siapa yang meminta untuk benda yang tak elok kan.

5 Ogos yang lalu kami sekeluarga di kejutkan dengan berita Rayyan ( anak buah) terkena air panas.

Saya pun pos kan KRIM AJAIB kepada kakak, terlambat pulak krim tu sampai, tapi tak apa, kita usaha juga bagi cepat sembuh.

Alhamdulillah, hari ni dapat gambar dia yang terbaru dah kembali pulih. Kakak cakap lepas letak krim tu, jadi cepat kering:)

Ada yang nak cuba krim ajaib?

Hanya rm35 sahaja. Memang berbaloi😀😀

Hanys 012 3594276

Wednesday, August 19, 2015

AMALAN2 ROHANI UNTUK MENGHILANGKAN STRESS

Sebagai seorang muslim, kita kena letak 100 % kebergantungan kepada Allah selain berusaha di dalam apa jua keadaan. Antara amalan2 rohani yang kita boleh amalkan bila menghadapi stress:

1) Berwuduk☺
Bila kita stress, cepat2 ambil wuduk.Inshallah jiwa kita akan lebih tenang jika kita membiasakan diri mengambil wuduk.

2) Berdoa kepada Allah☺
Waktu2 mustajab berdoa adalah pada malam Jumaat, tengah malam, pagi sebelum waktu Subuh, malam hari raya, ketika waktu azan dan iqamah, hari hujan. Inshallah, Allah akan memakbulkan doa setiap hambaNya yang benar2 ikhlas.

3) Banyakkan membaca Al-Qur'an☺
Waktu yang sesuai bagi kita untuk membaca Al-Quran ialah selepas solat lima waktu. Jadikanlah Al-Quran sebagai teman paling akrab kita sepanjang waktu especially waktu2 stress.

4) Banyakkan Amalan Sunat☺
Antaranya, mendirikan solat sunat hajat, solat sunat taubat, solat sunat tasbih adalah antara pelbagai solat sunat yang terdapat dalam Islam. Paksa diri bangun pada sepertiga malam dan mendirikan solat-solat sunat tersebut agar beroleh ketenangan dan kekuatan daripada Allah.

5) Mengadu hanya kepada Allah☺
Bila kita menghadapi tekanan, masalah atau ditimpa musibah, mengadulah pada Allah. Allah adalah sebaik2 tempat mengadu.

6) Bersangka baik pada Allah☺
Didik hati untuk selalu bersangka baik dengan Allah. Sesungguhnya ada hikmah disebalik ujian yang Allah turunkan.

Luv,

Hanys

Tuesday, August 18, 2015

Monday, August 17, 2015

Time Stamped

30 tahun. 11 bulan. 29 hari.

Friday, August 14, 2015

Detik paling lama bersama Emak

Assalamualaikum.

Lepas kahwin, paling lama saya balik jerantut maybe 4 hari.. 4 hari dapat tengok mak. Tapi tak 24 hour dengan mak.

Bila dapat peluang bawa mak UMRAH, 10 hari tu adalah detik paling lama, paling bermakna buat saya.
Saya bersama mak dari saat check in kat KLIA.. sampai la saya lepaskan mak balik ke rumah adik lepas kami tiba di KL. ikut hati.. nak je follow mak. Tapi sedar diri, dah bersuami, ada mak mentua.. saya simpan hasrat tu diam diam.

Saya bersama mak.. layan mak. Jaga makan minum mak dalam flight.. tidur atas bahu mak (instead of husband).. peluk mak bila sejuk. I share everything with her.

Pergi masjid nabawi dengan mak. Cuma.. bila Allah uji saya datang uzur sekejap, husband yang bawak mak ke masjid.

Ke raudah dengan mak. Solat ngan mak. Ngaji ngan mak. Minum air zam zam dengan mak. Apa sahaja.. semuanya dengan mak. Shopping ke window shopping ke.. semua dengan mak. Beli kebab pun dengan mak. Husband pun entah ke mana dah. Hehe.

Buat niat umrah dengan mak. Melawat tempat bersejarah dengan mak. Saya sedaya upaya tak kan tinggalkan mak.. buat umrah.. saie tawaf dengan mak. Segalanya!

Saya ni degil orangnya😁. Masa kecik pun selalu hilang sebab tak dengar cakap. Kat mekah.. saya diuji dengan degil mak. Hehe. Dia tak mau dipegang. Saya cakap.  Mak jangala degil.  Pegang telekung along. Nanti hilang susah nak cari.. hehe.  Last last saya yang pegang telekung mak.

10 hari.. tak terasa langsung masa berjalan.  10 hari yang indah. 10 hari yang saya tak hirau kpop ke.. keje opis ke..

Semuanya tenang.

Bila la lagi saya dapat spend detik detik dengan mak.

"Ya Allah, murahkanlah rezeki masa ku. Supaya aku dapat spend masa untuk ayah aku. Supaya aku dapat berbakti"

Rindu mak.

Rindu mak.

Luv,
Along.

Tuesday, August 11, 2015

5 Tips Kurangkan ketagihan Kafein

Assalamualaikum.

Hola!

Since saya pernah ketagihan kafein yang amat sangat sejak di universiti..  saya nak share.. apa yang saya buat untuk buang ketagihan ni.

1. READ! banyakkan pembacaan tentang keburukan kafein, 3 in 1.. dari pembacaan kita akan tahu betapa la tak bestnya benda tu semua.

2. Dah baca, tapi masih nak minum.. saya buang gula. Saya hanya minum nescafe, indocafe tanpa gula. Saya bancuh pekat.. saya minum. Mula mula memang la pahit.. lama lama.. sedap pulak.

3. Saya amalkan tips kat atas berbulan.. then saya try bancuh.. tapi tak minum.
Sedut bau sahaja.. buat hilang mengantuk. Pelik? Haha.. ada aku kezzah..😁

4. Bila dah bosan.. saya stop sendiri! Walla! Berjaya dah hilang ketagihan...

5. Risau mengantuk sebab tak ada kafein? Ambil lah OMEGA GUARD SHAKLEE. Serius, membantu untuk kekal segar, fikiran laju dan fokus. Despite of it, ia juga menjaga JANTUNG kita..

Jadi.. jadi.. dah tiba masa untuk kita berubah. Jangan ikut sangat cara hidup barat...pagi pagi kena minum kopi.

Sekarang hidup kena sihat.. jaga diri. Jaga hati. Untuk terus beribadat dengan baik. Untuk terus sihat disamping family.

Luv,
Hanys Jehari
012 3594266

Saturday, August 8, 2015

10 Perkara Kurangkan Rezeki

1.Tidak menghormati ibu bapa dan memanggil mereka menggunakan nama.

2.Memutuskan silaturahim bersama keluarga dan saudara mara

3.Mempunyai tabiat berdusta dan menipu

4. Tidak membantu mereka yang memerlukan

5.Terlalu banyak tidur

6.Sentiasa kedekut dengan milikan sendiri

7. Tidak mengambil endah kebersihan diri dan keliling

8.Terlalu banyak berhibur

9. Terlalu berkira-kira sesama suami dan isteri

10. Tidak mendokan ibu dan bapa sama ada mereka masih hidup atau telah tiada
Untuk mengelakkan perkara-perkara di atas, bukannya susah pun. Hanya sedikit usaha yang boleh mengelakkannya supaya dijauhkan dari kita. Dalam kita mencari-cari cara mendapat rezeki, awas pada perkara-perkara yang mengurangkan rezeki kita!

Credit to Irfan Khairi.

Resepi : Strawberry smoothies

Low fat.
Full nutrien.

Smoothie biasa ada 2600 calorie ye. Itu calorie untuk 2 hari.. pengsan 😂😂

Yang ni? Less than 200 calorie😉

Wednesday, August 5, 2015

Siblings

Suka gesture ema pegang bahu saya.

Sayang adik adik saya..

Saya sulung. Hanya sulung tahu perasaan sulung. Semua di bahu. Senyum terukir walau beban. Demi adik adik ku😊

Tuesday, August 4, 2015

Susahnya nak kurus?

KENAPA SUSAH NAK KURUS? DAH DIET.. DAH MAKAN PIL KURUS MACAM MACAM JENIS... !

SEBAB USUS KOTOR!

Kenapa Kita Perlu cuci Usus?

1. Sebab sisa makanan berbentuk mukus akan terlekat di dinding-dinding usus

2. Kalau tak cuci nanti mukus akan berkulat & jadi hitam, busuk berlendir

3. Benda busuk akan jadi toksin kemudian kentut busuk, sendawa busuk, mulut pun busuk

4. Makan setiap hari tp usus dah tak boleh nak serap nutrien makanan sbb terhalang dengan mukus

5. Perut akan kembung, perut buncit, sembelit, kepala pening

Saya cuci usus dengan HERB LAX. Awak?

Luv,
Hanys Jehari

0123594266

KETAGIH KAFEIN

Assalamualaikum..

Siapa yang memang addicted to caffiene?

Kopi. Nescafe. Wonda. Pearl.

Saya pernah ketagihan kafein. Seriously bad.

Sampai pernah ambil pagi, tengahri, petang dan malam..

Dan tiada masalah nak tidur.. still boleh tidur.

Paling suka dulu.. minum PEARL KACIP FATIMAH errr.  Masa ni belum kawin. Tapi sebab sedap.. hentam je. 3 in 1.

Nescafe merah, hijau adalah perkara biasa.. 

Sampai satu tahap.. saya terjaga tengah malam. Jantung BERDETAK kuat.

Saya pegang dada nak redakan.. tapi still tak reda.

Esok jumpa doktor.  And he said, i should reduce my caffiene intake.

😂 slowly try untuk reduce.  Tapi gagal. Okla.. 3 cawan sehari.. huhu.

Habit tu di bawa sampai kerja..  sampai kahwin.

Wonda, memang kegemaran setiap pagi. Indocafe, nescafe.. 👍

Alhamdulillah.. start oktober 2014, saya berazam meninggalkan BAD HABIT ni.. dan alhamdulillah.. proud to say,

IM FREE FROM CAFFIENE ADDICTION!

Bagaimana saya buang ketagih kafein?

Nanti saya cerita ye..😊

Luv,
Hanys Jehari.

Saturday, July 25, 2015

Kuruskan Badan dengan Cepat Sambil Menyusu

Kuruskan Badan Dengan Cepat Sambil Menyusu

Ramai wanita risau tentang berat mereka selepas bersalin dan inginkan bentuk badan mereka kembali menarik dan seperti asal. Justeru, mereka mencari-cari bagaimana caranya untuk menguruskan badan sambil menyusu.

Boleh ke kita kuruskan badan sambil menyusu? Bagaimana caranya nak turunkan berat badan semasa menyusukan bayi? Selamat tak kita berdiet sementara menyusu badan? Itu semua soalan-soalan yang biasa ditanyakan.

Jawapannya adalah, tidak salah kita berdiet dan boleh kita menguruskan badan ketika menyusu, asalkan kita tidak berlapar dan selalu mengaktifkan diri.

Lagi satu, orang cakap menyusukan bayi adalah satu cara untuk cepat kurus juga. Faktanya, ibu yang menyusukan membakar purata 500 kalori sehari. 

Berikut adalah langkah-langkah yang boleh diikuti ibu-ibu menyusu:

1)  Berdiet hanya selepas anak melepasi umur 2 bulan
Ini adalah untuk memberi badan kita masa untuk menghasilkan susu yang berkualiti untuk bayi anda. Dengan menyusukan, badan kita membakar purata 200-500 kalori sehari. 

2) Menyusukan tanpa had
Kajian menunjukkan jika seseorang ibu itu kerap menyusu dan menyusu lebih daripada  6 bulan, ibu akan hilang lebih berat. Oleh itu, jangan risau tentang berat anda dan teruskan menyusukan badan secara eksklusif sampailah anak berumur 6 bulan.

3) Makanlah sekurang-kurangnya 1500-1800 kalori sehari
Adalah disarankan anda mengambil sekurang-kurangnya 1500-1800 kalori sehari untuk memastikan susu anda mencukupi dan berkualiti.

4) Tidak boleh turun berat lebih daripada 680 gram seminggu
Ibu-ibu boleh turun berat sehingga 680 g seminggu atau 3kg sebulan selepas bulan kedua dan tidak menjejaskan susu dan kesihatan bayi.

5) Kurangkan pengambilan kalori secara perlahan-lahan
Jangan terlebih mengurangkan kalori, dikhuatiri akan menyebabkan kurangnya kualiti susu ibu.

6) Elakkan ambil jalan mudah utk kurus
Liquid diet, diet rendah karbohidrat, ubat kurus adalah sangat tidak digalakkan ketika menyusu..
(credit kepada : kellymom.com)

Tips Elak Gemuk ketika Raya

Credit to kevin zahri

78KG to 56KG

Alhamdulillah.

22kg.

Less than 1 year.

Ask me how.

Hanys
012.3594266

Thursday, July 23, 2015

Friday, July 17, 2015

HARI RAYA 2015: DAY 1, EDISI SUBANG

SELAMAT HARI RAYA.

FROM US.

Love,
Hanys Jehari
Subang.

Friday, July 3, 2015

SIAPA DIRIKU by Ayda Jebat

Siapa diriku

Jangan jangan kau terburu buru
Jangan jangan pandai menghukumku
Kau tak tahu siapa diriku
Hanya tuhan yang tahu

Ku bukanya primadona
AKu bukan juga diva

Aku

Aku

Ku bukanlah superstar
Sampai nak mengada ngada

Tunggu
Jangan cepat nak labelku

Biarkan mereka berkata kata
Apa sahaja

C/o
Jangan jangan kau terburu buru
Jangan jangan pandai menghukumku
Kau tak tahu siapa diriku
Hanya tuhan yang tahu

Dengar dengar
Senyum senyum saja
Jangan marah
Tak kenal tak cinta
Kau tak tahu siapa diriku
Hanya tuhan yang tahu

Kau cuba jatuhkan ku
Tinggalkan ku seribu batu
Aku masih harapan mu

Biarkan mereka berkata kata
Apa sahaja

C/o
Jangan jangan kau terburu buru
Jangan jangan pandai menghukumku
Kau tak tahu siapa diriku
Hanya tuhan yang tahu

Dengar dengar
Senyum senyum saja
Jangan marah
Tak kenal tak cinta
Kau tak tahu siapa diriku
Hanya tuhan yang tahu

Jangan kau main kata
Tanpa usul periksa

Ku hanya manusia biasa
Kita tak sempurna

Hati hati
Dengar sini
Jaga diri
Jaga hati
Sayang cinta rindu kata i love you

C/o
Jangan jangan kau terburu buru
Jangan jangan pandai menghukumku
Kau tak tahu siapa diriku
Hanya tuhan yang tahu

Dengar dengar senyum senyum saja
Jangan marah tak kenal tak cinta
Kau tak tahu siapa diriku
Hanya tuhan yang tahu

Kau tak tahu siapa diriku
Kau tak tahu siapa diriku
Kau tak tahu siapa diriku
Hanya tuhan yang tahu

Siapa diriku!

By Ayda Jebat + omark + zul ariffin.

😊

==============

Ini single pertama Ayda Jebat since out dari Af 9, 4 tahun lepas.
Gigih mendengar dan menyalin.

Luv,
Hanys Jehari.

Thursday, July 2, 2015

Coret RAMADHAN

Alhamdulillah..

Dah ramadhan ke 16 kan. Malam ni terawih ke 17.

Tahun ni sangat sangatla berlainannya. Sebab apa?

We missed arwah atok.. arwah nenek. Dan maid kak su pun dah pulang ke indonesia.

Its sad actually to only have 3 of us for iftar.

Mama. Hubby n me.

Talking about mama, yes im staying with my mother in law now.

Ill talk about the experience later ye.  Maybe ada yang boleh share experience tinggal dengan mentua.

Its not easy, but we cant igonre them.

Balik kerja pun dah 6.40 sampai rumah. Memang tak sempat memasak. So mama cooked or else, i bought lauk.

Puasa tahun ni.. tak ada nafsu makan pun. Makan apa yang ada. Apa yang mama masak. Thats it. Kalau buat kuih pun.. tak memenuhi selera semua orang. Dan membazir.

So, alhamdulillah.. banyak dapat elak makan makanan manis. Dan nasi berulang.

Perut makin kecik. Makan nasi satu senduk pun dah mengah.

Sahur.. memang tak larat la nak sentuh nasi. Husband drama king sangat time sahur. Last3 tak bangun pun..

So mil makan oat. And i take ESP + CINCH. Senang.
Scoop scoop.
Letak air.
Shake shake.

Minum. Kembang perut. Terus tak lalu dah nak makan nasi ke.. makan biskut ke. Paksa telan 2 gelas air kosong. Dan ambil OMEGA.

Or else.. memang mengantuk la tanpa omega.

Tahun ni... pemakanan sahur pun berubah.
Tahun lepas kena makan nasi walau tak suka. Minum nescafe konon nanti mengantuk.

Tahun ni.. saya bersahur dengan cara sendiri. 😊

Kuatkan hati.

Hanis
Ramadhan 16.

Wednesday, July 1, 2015

RAHSIA UMUR 18 TAHUN..

Rahsia 18tahun!!
---------------
.
Farah sebenarnye 30an dah tapi masa cek Karada Scan, bacaan Body Age menunjukkan  umur badannya 18tahun 😱
Terbako ke tak Terbako?

Rata rata kita yang buat Karada Scan akan dapat umur 10 tahun lebih tua.. macam saya.. umut 31thn.. tapi body age 41tahun 😂😂😂😂

Apa rahsia dia ye??
.
Jaga makan dan gaya hidup sihat bersama
Shaklee!!
.
Tu je rutinnye.

Rutin Master Farah Wahida dalam mencapai usia badannya 18tahun iaitu hampir 13 tahun lebih muda dari usia sebenarnya sekarang!!!!

Adalagi tambahan pada rutin diatas iaitu Collagen pada awal pagi.

Memang special kan
.
Alhamdulillah; berkat konsisten makan Shaklee; Farah dapat menjaga kesihatan dengan baik dan terus berkongsi dengan orang lain akan manfaat yang sama dgn Shaklee
.
Shaklee adalah vitamin dan makanan tambahan; walaupun berShaklee...aktiviti bersukan dan keluar peluh juga digalakkan bg menjaga gaya hidup sihat.

💪 Alhamdulillah
.
Nak tahu rutin pemakanan Shaklee Farah dlm menjaga Kesihatan Menyeluruh 👍 ??

(Makan Nasi Makan Juga, Shaklee ni sebagai supplement / makanan tambahan
untuk top up keperluan vitamin dan mineral dlm badan 😀)
.
PAGI
----
Lecithin
Bcomplex
Vitamin C
Vitalea
.
TGHARI
----
OmegaGuard
Alfalfa
Performance Drink
Cinch Tea
.
MALAM
----
Vitamin E
OsteoMatrix
.
HARI-HARI
----
Vivix
.
SEMINGGU SEKALI
----
HerbLax
.
Bulan puasa macam mana?
----
Boleh adjust juga cara makannya
.
Nak tahu??

.✔Mencari wakil penjual Shaklee yang ada CERTIFIED?

✔Mencari wakil penjual Shaklee yang boleh di PERCAYAi?

✔Mencari wakil penjual Shaklee yang boleh GUIDE dalam biznes?

✔Mencari wakil penjual Shaklee yang update PROMO?

Saya sedia membantu 😊

FB Hanys Jehari
IG @sicantikrupawan

Whatsapp/ text : +6012.3594.266 (hanys)

Tuesday, June 23, 2015

[MASALAH YANG DIHADAPI OLEH IBU HAMIL DIBULAN PUASA]

Assalamualaikum...

Dah seminggu berpuasa.. mommys.. bakal monmys ada masalah tak nak berpuasa...?

Jom kita tengok masalah biasa yang dialami...

1.keletihan.
Esp membantu mengekalkan tenaga sepanjang tempoh berpuasa.

Kulit bayi jadi lebih cantik Dan Gebu Bila ibu amalkan ESP💃

2. Kekurangan nutrien

VITA LEA multivitamin Membantu gantikan Nutrien yang diserap oleh bayi didalam perut secara semulajadi.

3.masalah sendi,sakit belakang atau mungkin kekejangan.

Ostematrix,

Gabungan calcium,vitamin D,magnesium dll,Membantu melegakan masalah sendi Dan sakit2 badan,

Memberikan tidur yang lebih berkualiti buat ibu.

Juga bagus untuk kekuatan tulang ibu Dan bayi.

4. Keperluan asid folic buat ibu hamil.

Bcomplex shaklee dgn rumusan 8jenis vitamin B serta ada mengandungi acid folic.

5. Imun badan ibu lemah

VITAMIN C dapat membantu ibu hamil kuat menentang penyakit.

6. Untuk trimister II Dan iii

Boleh add on Omega guard untuk perkembangan otak bayi dalam kandungan,

Kerana omega ada DHA & EPA👌

Luv,

Hanys

Your trusted & certified SID

Sunday, June 21, 2015

7 TIPS KURUS KETIKA RAMADHAN

Assalamualaikum..

Selamat berpuasa.. dah hari ke 4 kan 😊

Saya nak kongsi TIPS UNTUK LOSE WEIGHT KETIKA RAMADHAN..

Ada yang saya share dari KEVIN, dan ada yang saya amalkan juga 

1. Berbuka puasa dengan 1 atau 2 KURMA sahaja. Limitkan ye. Sebab kurma ni pun tinggi GULA.

2. Minum AIR MASAK dulu. Dah makan baru..  minum AIR MANIS ye. Kurangkan AIR MANIS.

3. Limitkan DESSERT MANIS. biasa kita suka makan benda manis time berbuka puasa. tapi LIMITkan ye.. kalau seri muka, cukupla sebiji. Jangan sampai 5 biji.
Tepung pelita lagi. Kita simpan untuk hari esok dan esok.. nanti dah bosan tak ada apa nak makan kan? 😊

4. Berhenti sebelum KENYANG. nasi tu.  Ambil la satu senduk dulu. Kalau dh kenyang, STOP. makan perlahan lahan. Jangan ikut nafsu.

5. Untuk SAHUR, cari yang RENDAH KALORI tapi kenyang LAMA. contoh, OAT, ESP.. nasi dan mee goreng high kalori dan cepat pula la laparnya sebab tak sekompleks OAT dan ESP.

6. Ambil la MUTLIVITAMIN  untuk menampung nutrien yang hilang dan untuk KEKAL AKTIF.

7. SENAMAN tak wajib pun. Bagi badan rehat.

Tu je la tips saya..  harap memberi manfaat buat semua. Kita sihat sihat sepanjang ramdhan, and looks good masa Syawal. Insya Allah.

Hanys.
21 jun 2015.
Ramadhan 4.

#tipsramadhan

KENAPA SAYA (DAN ANDA) PERLU LOSE WEIGHT?

Assalamualaikum

Berdiri Depan Cermin dengan 3 posisi
Berdiri depan cermin dengan 3 posisi iaitu posisi depan, tepi dan bercangkung. Tanya diri anda,

Aku selesa ke dengan badan yang gemuk ni?
Aku gemuk ini mudah bergerak ke?
Aku gemuk ini senang cari baju ke?
Aku perut buncit ni senang nak solat ke?
Aku punya paha yang berkilo-kilo penuh lemak nak duduk tasyahud akhir ini boleh ke?
Aku badan macam ni nak berlari larat ke?
Aku yang gemuk ini nak naik tangga larat ke?
Aku yang gemuk ini nak naik public transport? nak bergaul dengan orang? susah !
Macam mana kalau aku mati nanti? Boleh ke orang nak bawa aku? Mandikan aku?
Aku sakit? Siapa nak angkat aku yang gemuk ini?
Sampai bila aku nak gemuk macam ni? Sedangkan aku boleh kurus macam orang lain!

Sila tanya diri anda dalam-dalam.

Kenapa anda perlu lose weight?

Wednesday, May 20, 2015

ANAK ASMA / LELAH

Assalamualaikum..  
Saya percaya..  ibu ibu, momies.. bakal momies..  mama.. omma.. ibu.. mak.. ummie.. semua nak yang TERBAIK untuk anak anak.. kan?
Saya yang belum ada anak pun, akan pastikan anak buah yang saya jaga, diberi nutrien yang sebaiknya...
Saya bagi vitamin. Saya bagi omega. Saya bagi vitamin c.
Kita tak suka tengok budak budak asyik demam kan...
Jadi, saya nak share satu SUPPLEMEN YANG TERBAIK untuk anak anak..
OMEGA bukan benda asing.. anak anak dapat dari SUSU TEPUNG.. dari TELUR.
Tapi.. adakah ianya betul betul MINYAK IKAN?
Atau sekadar LEMAK IKAN yang ada GULA?
Kalau ragu ragu dengan OMEGAGUARD SHAKLEE...
saya kongsikan testimoni momies yang mencuba dengan Omega Guard..
# ANAK ASTHMA #
Puan Surynn Zain : “Anak saya saya kasi minum Shaklee Mealshake dan OmegaGuard shaklee. Dulu bulan October & November tiap-tiap minggu semput dan terpaksa amik Nebulizer. Alhamdulillah sekarang dah OK…"
Makcik saya yang dah anak 4 pun amalkan OMEGA GUARD sebab dia asma.. 
________________________
Bulan ni ada PROMO OMEGA... beli 6 PERCUMA 1.
Nak beli 1 sahaja pun boleh .
Nak lagi MURAH DARI HARGA AHLI?
Jadi AHLI SHAKLEE MAY ni. 
Dan dapatkan FREE VITALEA  (multivitamin pertama di dunia) yang bernilai RM95 (120biji). FREE OK!
Pastikan menjadi AHLI SHAKLEE dibawah orang yang bertauliah  supaya sentiasa dapat update yang terbaik 
FB Hanys Jehari
IG @sicantikrupawan
Whatsapp/ text : +6012.3594.266 (hanys)

Monday, May 18, 2015

ANAK SELESMA dan ECZEMA

Assalamualaikum..  
Saya percaya..  ibu ibu, momies.. bakal momies..  mama.. omma.. ibu.. mak.. ummie.. semua nak yang TERBAIK untuk anak anak.. kan?
Saya yang belum ada anak pun, akan pastikan anak buah yang saya jaga, diberi nutrien yang sebaiknya...
Saya bagi vitamin. Saya bagi omega. Saya bagi vitamin c.
Kita tak suka tengok budak budak asyik demam kan...
Jadi, saya nak share satu SUPPLEMEN YANG TERBAIK untuk anak anak..
OMEGA bukan benda asing.. anak anak dapat dari SUSU TEPUNG.. dari TELUR.
Tapi.. adakah ianya betul betul MINYAK IKAN?
Atau sekadar LEMAK IKAN yang ada GULA?
Kalau ragu ragu dengan OMEGAGUARD SHAKLEE...
saya kongsikan testimoni momies yang mencuba dengan Omega Guard..
# Anak Selsema & Eczema #
Puan Atiqah Aziz : “Saya bagi omegaguard shaklee pada anak start umur dia setahun setengah. Masa tu nak baikkan selsema dia. Masa tu notice kalau orang demam atau selsema, senang jangkit ke dia. Saya beranikan diri bagi anak makan OmegaGuard. Alhamdulillah, sekarang duduk dekat dengan orang yang demam dan selsema, anak tak kena apa-apapun. Yang bestnya, tak sangka pulak OmegaGuard shaklee tolong keringkan eczema anak. Sekarang dah boleh makan macam macam..
____________________
Bulan ni ada PROMO OMEGA... beli 6 PERCUMA 1.
Nak beli 1 sahaja pun boleh .
Nak lagi MURAH DARI HARGA AHLI?
Jadi AHLI SHAKLEE MAY ni.  Dan dapatkan FREE VITALEA  (multivitamin pertama di dunia) yang bernilai RM95 (120biji). FREE OK!!
Pastikan menjadi AHLI SHAKLEE dibawah orang yang bertauliah  supaya sentiasa dapat update yang terbaik 
FB Hanys Jehari
IG @sicantikrupawan
Whatsapp/ text : +6012.3594.266 (hanys)