Saturday, July 25, 2015

Kuruskan Badan dengan Cepat Sambil Menyusu

Kuruskan Badan Dengan Cepat Sambil Menyusu

Ramai wanita risau tentang berat mereka selepas bersalin dan inginkan bentuk badan mereka kembali menarik dan seperti asal. Justeru, mereka mencari-cari bagaimana caranya untuk menguruskan badan sambil menyusu.

Boleh ke kita kuruskan badan sambil menyusu? Bagaimana caranya nak turunkan berat badan semasa menyusukan bayi? Selamat tak kita berdiet sementara menyusu badan? Itu semua soalan-soalan yang biasa ditanyakan.

Jawapannya adalah, tidak salah kita berdiet dan boleh kita menguruskan badan ketika menyusu, asalkan kita tidak berlapar dan selalu mengaktifkan diri.

Lagi satu, orang cakap menyusukan bayi adalah satu cara untuk cepat kurus juga. Faktanya, ibu yang menyusukan membakar purata 500 kalori sehari. 

Berikut adalah langkah-langkah yang boleh diikuti ibu-ibu menyusu:

1)  Berdiet hanya selepas anak melepasi umur 2 bulan
Ini adalah untuk memberi badan kita masa untuk menghasilkan susu yang berkualiti untuk bayi anda. Dengan menyusukan, badan kita membakar purata 200-500 kalori sehari. 

2) Menyusukan tanpa had
Kajian menunjukkan jika seseorang ibu itu kerap menyusu dan menyusu lebih daripada  6 bulan, ibu akan hilang lebih berat. Oleh itu, jangan risau tentang berat anda dan teruskan menyusukan badan secara eksklusif sampailah anak berumur 6 bulan.

3) Makanlah sekurang-kurangnya 1500-1800 kalori sehari
Adalah disarankan anda mengambil sekurang-kurangnya 1500-1800 kalori sehari untuk memastikan susu anda mencukupi dan berkualiti.

4) Tidak boleh turun berat lebih daripada 680 gram seminggu
Ibu-ibu boleh turun berat sehingga 680 g seminggu atau 3kg sebulan selepas bulan kedua dan tidak menjejaskan susu dan kesihatan bayi.

5) Kurangkan pengambilan kalori secara perlahan-lahan
Jangan terlebih mengurangkan kalori, dikhuatiri akan menyebabkan kurangnya kualiti susu ibu.

6) Elakkan ambil jalan mudah utk kurus
Liquid diet, diet rendah karbohidrat, ubat kurus adalah sangat tidak digalakkan ketika menyusu..
(credit kepada : kellymom.com)

Tips Elak Gemuk ketika Raya

Credit to kevin zahri

78KG to 56KG

Alhamdulillah.

22kg.

Less than 1 year.

Ask me how.

Hanys
012.3594266

Thursday, July 23, 2015

Friday, July 17, 2015

HARI RAYA 2015: DAY 1, EDISI SUBANG

SELAMAT HARI RAYA.

FROM US.

Love,
Hanys Jehari
Subang.

Friday, July 3, 2015

SIAPA DIRIKU by Ayda Jebat

Siapa diriku

Jangan jangan kau terburu buru
Jangan jangan pandai menghukumku
Kau tak tahu siapa diriku
Hanya tuhan yang tahu

Ku bukanya primadona
AKu bukan juga diva

Aku

Aku

Ku bukanlah superstar
Sampai nak mengada ngada

Tunggu
Jangan cepat nak labelku

Biarkan mereka berkata kata
Apa sahaja

C/o
Jangan jangan kau terburu buru
Jangan jangan pandai menghukumku
Kau tak tahu siapa diriku
Hanya tuhan yang tahu

Dengar dengar
Senyum senyum saja
Jangan marah
Tak kenal tak cinta
Kau tak tahu siapa diriku
Hanya tuhan yang tahu

Kau cuba jatuhkan ku
Tinggalkan ku seribu batu
Aku masih harapan mu

Biarkan mereka berkata kata
Apa sahaja

C/o
Jangan jangan kau terburu buru
Jangan jangan pandai menghukumku
Kau tak tahu siapa diriku
Hanya tuhan yang tahu

Dengar dengar
Senyum senyum saja
Jangan marah
Tak kenal tak cinta
Kau tak tahu siapa diriku
Hanya tuhan yang tahu

Jangan kau main kata
Tanpa usul periksa

Ku hanya manusia biasa
Kita tak sempurna

Hati hati
Dengar sini
Jaga diri
Jaga hati
Sayang cinta rindu kata i love you

C/o
Jangan jangan kau terburu buru
Jangan jangan pandai menghukumku
Kau tak tahu siapa diriku
Hanya tuhan yang tahu

Dengar dengar senyum senyum saja
Jangan marah tak kenal tak cinta
Kau tak tahu siapa diriku
Hanya tuhan yang tahu

Kau tak tahu siapa diriku
Kau tak tahu siapa diriku
Kau tak tahu siapa diriku
Hanya tuhan yang tahu

Siapa diriku!

By Ayda Jebat + omark + zul ariffin.

😊

==============

Ini single pertama Ayda Jebat since out dari Af 9, 4 tahun lepas.
Gigih mendengar dan menyalin.

Luv,
Hanys Jehari.

Thursday, July 2, 2015

Coret RAMADHAN

Alhamdulillah..

Dah ramadhan ke 16 kan. Malam ni terawih ke 17.

Tahun ni sangat sangatla berlainannya. Sebab apa?

We missed arwah atok.. arwah nenek. Dan maid kak su pun dah pulang ke indonesia.

Its sad actually to only have 3 of us for iftar.

Mama. Hubby n me.

Talking about mama, yes im staying with my mother in law now.

Ill talk about the experience later ye.  Maybe ada yang boleh share experience tinggal dengan mentua.

Its not easy, but we cant igonre them.

Balik kerja pun dah 6.40 sampai rumah. Memang tak sempat memasak. So mama cooked or else, i bought lauk.

Puasa tahun ni.. tak ada nafsu makan pun. Makan apa yang ada. Apa yang mama masak. Thats it. Kalau buat kuih pun.. tak memenuhi selera semua orang. Dan membazir.

So, alhamdulillah.. banyak dapat elak makan makanan manis. Dan nasi berulang.

Perut makin kecik. Makan nasi satu senduk pun dah mengah.

Sahur.. memang tak larat la nak sentuh nasi. Husband drama king sangat time sahur. Last3 tak bangun pun..

So mil makan oat. And i take ESP + CINCH. Senang.
Scoop scoop.
Letak air.
Shake shake.

Minum. Kembang perut. Terus tak lalu dah nak makan nasi ke.. makan biskut ke. Paksa telan 2 gelas air kosong. Dan ambil OMEGA.

Or else.. memang mengantuk la tanpa omega.

Tahun ni... pemakanan sahur pun berubah.
Tahun lepas kena makan nasi walau tak suka. Minum nescafe konon nanti mengantuk.

Tahun ni.. saya bersahur dengan cara sendiri. 😊

Kuatkan hati.

Hanis
Ramadhan 16.

Wednesday, July 1, 2015

RAHSIA UMUR 18 TAHUN..

Rahsia 18tahun!!
---------------
.
Farah sebenarnye 30an dah tapi masa cek Karada Scan, bacaan Body Age menunjukkan  umur badannya 18tahun 😱
Terbako ke tak Terbako?

Rata rata kita yang buat Karada Scan akan dapat umur 10 tahun lebih tua.. macam saya.. umut 31thn.. tapi body age 41tahun 😂😂😂😂

Apa rahsia dia ye??
.
Jaga makan dan gaya hidup sihat bersama
Shaklee!!
.
Tu je rutinnye.

Rutin Master Farah Wahida dalam mencapai usia badannya 18tahun iaitu hampir 13 tahun lebih muda dari usia sebenarnya sekarang!!!!

Adalagi tambahan pada rutin diatas iaitu Collagen pada awal pagi.

Memang special kan
.
Alhamdulillah; berkat konsisten makan Shaklee; Farah dapat menjaga kesihatan dengan baik dan terus berkongsi dengan orang lain akan manfaat yang sama dgn Shaklee
.
Shaklee adalah vitamin dan makanan tambahan; walaupun berShaklee...aktiviti bersukan dan keluar peluh juga digalakkan bg menjaga gaya hidup sihat.

💪 Alhamdulillah
.
Nak tahu rutin pemakanan Shaklee Farah dlm menjaga Kesihatan Menyeluruh 👍 ??

(Makan Nasi Makan Juga, Shaklee ni sebagai supplement / makanan tambahan
untuk top up keperluan vitamin dan mineral dlm badan 😀)
.
PAGI
----
Lecithin
Bcomplex
Vitamin C
Vitalea
.
TGHARI
----
OmegaGuard
Alfalfa
Performance Drink
Cinch Tea
.
MALAM
----
Vitamin E
OsteoMatrix
.
HARI-HARI
----
Vivix
.
SEMINGGU SEKALI
----
HerbLax
.
Bulan puasa macam mana?
----
Boleh adjust juga cara makannya
.
Nak tahu??

.✔Mencari wakil penjual Shaklee yang ada CERTIFIED?

✔Mencari wakil penjual Shaklee yang boleh di PERCAYAi?

✔Mencari wakil penjual Shaklee yang boleh GUIDE dalam biznes?

✔Mencari wakil penjual Shaklee yang update PROMO?

Saya sedia membantu 😊

FB Hanys Jehari
IG @sicantikrupawan

Whatsapp/ text : +6012.3594.266 (hanys)