Tuesday, March 15, 2016

Macam mana nikah baru 4 minggu, dah pregnant 6 minggu?

Bunting Pelamin

Ramai yang buat macam macam cerita bila ada yang dah pregnant even baru kahwin 4 minggu, upt dah possitive.
Jom kita tengok..

Credit to share di FB:

Satu situasi. Katekan lah seminggu sebelum kawen org tu dtg period. Seminggu lebih lepas tu plak die kawen. Jadi time kawen tu, die mungkin berada dalam waktu subur.

Pastu lekat terus mengandung, due date baby pulak dikire dari tarikh hari pertama dia period tu. Jangan pelik kalau time tu baru kawen 4 minggu tp janin dalam perut dh 6 minggu. Sebab dia kira dari hari first period tuuuu. Due date biasanya doctor bagi 40 minggu. Tapi paling awal bleh lahirkan baby 37 minggu. Kalau kurang dr tu, maknenye premature baby.

Jangan judge orang mengandung anak luar nikah sesuka hati weeh. Tak takot dosa ke. Sampai selidik tarikh kawen orang tu bagai. Astagfirullah hal azim.

So tak pelik lah kalau kawen januari, besalin oktober.

Contoh je ni ye ;
Tarikh period hari pertama (first day of last mentrual period) - 1 jan
Tarikh kawen - 15 jan
Tarikh check upt - 12 feb

So pada 12 feb tu. Kandungan dah 6 minggu. Padahal kalau ikutkan kawen baru 4 minggu. Due date plak bila 40 minggu, 7 oktober. Gittu la lebih kurg. Sebab mmg doktor akan kira usia janin start dari hari 1st kita period. Bukan hari first bersetubuh. Itu cara kira dia.

Jadi, jangan buat cerita eh. Kasihan yang menjaja cerita, dapat dosa kering. Lebih baik membunuh dari membuat fitnah 😊

Love,
Hanys

No comments: