Saturday, May 14, 2016

Kulit cantik pakai apa?

Assalamualaikum!

Hello!

Tinggal lagi 3 minggu nak puasa kan? Lepas tu nak raya. Eh tunggu ramadhan atau tunggu raya🙈?

Raya nanti ramai nak kahwin eh? Nak kahwin mestilah nak kurus, nak kulit cantik kan?


Saya suka tengok kulit orang cantik. Make up pun tak perlu tebal tebal. Kalau make up pun tahan lama. Tak ber kerak.

Apa itu kulit cantik?

Ada yang cakap kulit cerah tu cantik. Ada yang cakap kulit sekata tu cantik. Ada yang cakap kulit flawless tanpa cela tu cantik.

Definasi orang berbeza. So, bila orang cakap kulit saya flawless (uhuk uhuk, perasan jap), saya confuse yanga mana? Haha.

Alhamdulillah, kulit ni susah nak naik jerawat. Kalau nak naik pun time stress, busy dan salah pakai product.

Orang tanya pakai apa?

Kalau bab skin care luaran kulit ni, saya percayakan produk Korea. Etude House as Bb cream dan pencuci muka, dan Laneige sebagai krim malam dan peeling.


Bagi saya, kulit yang sihat datang dari dalam diri kita. Apa yang kita makan determine kulit kita.

Kalau usus tak sihat, pun kulit tak sihat. So kadang kadang saya buat Detox. Makan DTX shaklee, dan Herb Lax untuk cuci usus.
Usus dah sihat, jangan lupa feed sel darah putih 'makanan' yang secukupnya. Saya amalkan Vitamin C 500mg sustained released Shaklee. 2 biji pagi atau malam.

Sebab apa dua biji? Sebab setiap jam, badan akan dapat 200mg vitamin C untuk 5 jam.. best kan?

Tapi, tak ada lah kulit terus elok esoknya. Mestilah TAK!  Its take time. Dalam dua minggu, sebulan. Insya Allah kulit yg kusam akan start glowing. Jerawat pasir berkurangan. Ada yang hilang terus. Parut pun start memudar.

Seban apa saya suka Vitamin C shaklee ni? Bukan lah sebab saya pengedar pun.. tapi sebab harganya berbaloi.

Mana nak dapat Vit C 500 mg yg released 100mg setiap jam, 180 biji ( kalau makan sebiji sehari, tahan 6 bulan), denfan harga RM94 sebotol?

Plus, Shaklee is well known brands. More than 50years in Malaysia n worldwide. Dengan reserach berjuta setahun. I put my trust in Shaklee, compares to other products.

So, saya cuma nak share sahaja. Kadang kadang saya rasa sayang sangat kulit muda muda dah rosak.. tak jaga elok elok. Saya pun mula lambat dengan Vit C ni.. umur 28 baru nak start. So, jeragat ada sikit la, hasil 28 tahun yang ignorance tu. Haha.

Hanys 😘